Publiceret: 10.1.2023

Spar fornuftigt på kontorets varmeforbrug

Det kan få alvorlige konsekvenser for medarbejdernes helbred og ejendommens tilstand, hvis du slukker helt for varmen på kontoret under de kolde vintermåneder. Vi har samlet 7 fornuftige råd til at spare på varmen.

Med udsigt til markant højere energipriser forsøger danskerne at begrænse eller skære ned på varmeforbruget. Men det er ikke uden risiko, for hvis du køler bygningen for meget ned, så kan det give skimmelsvamp gunstige levevilkår. 

Skimmelsvamp kan hurtigt opstå, hvis der ikke luftes ud og ejendommen ikke bliver varmet ordentligt op. Og det kan både påvirke bygningens tilstand og i værste fald være meget sundhedsskadeligt.

”Det er en tommelfingerregel, at man kan spare 5% af varmeregningen, for hver grad, man sænker temperaturen. Men man skal passe på, så det ikke bliver for koldt og fugtigt. Ejendommens ideelle temperatur ligger mellem 20 og 22 grader, og man skal ikke gå under 18 grader,”

”Det er fuldt forståeligt, at mange danskere gerne vil spare på varmen i vinterhalvåret, men det må ikke blive på bekostning af ejendommens tilstand og medarbejdernes helbred. Skimmelsvampen ødelægger ikke bygningen, men meget værre, kan det være farligt for helbredet. Det kan give problemer med luftvejene, forårsage hovedpine samt fremprovokere allergier. Derfor skal man virkelig være forsigtig med, hvordan man holder varmeregningen nede,” siger Henrik Sagild. 

Sådan gør du kontorets varmeregning mindre og holder skimmelsvamp ude 

Luft ud, hold alle rum i bygningen ved samme temperatur, lad ikke termometeret vise under 18 grader. Der findes mange gode råd til, hvordan du skal forholde dig denne vinter, hvis der skal bevares et godt indeklima på kontoret, og samtidig undgå at bruge mange store summer på varme. 

Mange danskere er desværre ikke opmærksomme på, at forsikringen sjældent dækker angreb af skimmelsvamp, hvis det er opstået på grund af manglende udluftning eller mangelfuld opvarmning. For at skimmel skal være dækket af en almindelig bygningsforsikring, kræver det, at det er en del af en dækningsberettiget skade, som fx en større vandskade.

”Angreb af skimmelsvamp, der opstår på grund af manglende udluftning og opvarmning, er ikke dækket af forsikringen, så det er vigtigt, at sørge for at have et godt og sundt indeklima” siger Henrik Sagild. 

5 råd til at spare på varmen

  • Hold en temperatur på mindst 18 grader i bygningen.
  • Hold temperaturen ens i alle lokalerne, derfor så undgå store temperaturforskelle i de forskellige lokaler.
  • Luft ud flere gange i løbet af dagen, få gerne skabt kortvarig gennemtræk på kontoret.
  • Luk døren mellem de rum, hvor der er store temperaturforskelle.
  • Sluk lyset når et lokale ikke bruges. 

Sådan forebygger i skimmelskader

Skimmelsvampe kan i de fleste tilfælde undgås, hvis du holder boligen tør og sikrer, at der er god ventilation. Her kan du læse, hvordan du kan forebygge eller fjerne skimmelsvamp og skimmelskader.