Opdateret: 15.8.2022

Sådan undgår du påkørsel af et vildt dyr

Undgå hjortepåkørsler

Menneskers myldretid falder sammen med hjortenes myldretid, og et sammenstød mellem en bil og hjort kan ende alvorligt for både bilist, hjort og bil. En undersøgelse som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige, viser at hver 5. dansker har påkørt et vildt dyr, og 19% af danskerne har været tæt på at påkøre et vildt dyr. Derfor er det vigtigt at du som bilist, er ekstra opmærksom i disse måneder når du kører på vejene.

Hvad kan du gøre for at undgå påkørsel af et vildt dyr?

Let foden fra speederen

Sæt farten ned når du kører i skumring og dæmring, om natten eller kører gennem områder hvor der er skov, levende hegn eller lignende langs vejen.

Vær opmærksom på skilte og klokken

Hold altid øje med skiltningen i området hvor du kører, og husk at ved solopgang og solnedgang er risikoen for at påkøre et vildt dyr større.

Husk at holde øje med vejkanter

Vær opmærksom på, om du kan se reflekser fra dyrenes øjne. Ser du et dyr ved vejen, så sæt farten meget ned og let foden fra speederen.  

Det er så yndigt at følges ad…

Hjorte er flokdyr – så hvis du ser en hjort, så er den sjældent alene. Når du ser en hjort springe over vejen, så husk på at der godt kan komme flere.

Højsæson for påkørsler af vilde dyr

Månederne i efteråret er starten på højsæsonen for hjortepåkørsler, der sker dog påkørsler af vilde dyr året rundt. Der sker dog flest hjortepåkørsler fra oktober til januar fordi dagene bliver kortere og mørkere. Hjortene er ofte mest aktive omkring solnedgang og solopgang – så skumringstid er hjortetid. Det betyder derfor at mange hjorte påkøres mellem kl. 06.00-09.00 om morgenen og igen kl. 16.00-21.00 om aftenen. Det viser en opgørelse over indberetninger omkring påkørsler af hjorte til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.

5 gode råd når dyret er påkørt

  • Vent i bilen, for menneskers nærvær vil stresse dyret. Bliv på stedet, indtil redningsbilen ankommer.
  • Lad et såret dyr ligge. Gå aldrig hen til et såret dyr. Hvis dyret har kræfter, så vil det rejse sig selv. Husk, større og sårede dyr kan være farlige.
  • Hvis dyret er dødt efter en påkørsel, skal du fjerne det fra vejbanen og lægge det i rabatten eller grøftekanten, så andre bilister ikke påkører det. Kontakt herefter Falck.
  • Hvis dyret er såret eller er løbet videre, skal du ikke følge efter. Find ud af hvor du er: vejnavn, vejnummer, vejkantspæl eller GPS-koordinater. Kontakt derefter Dyrenes Beskyttelse på 1812 og anmeld påkørslen.
  • Anmeld skaden til os, så vi kan hjælpe dig.