Thomas Ploug etikprofessor

Etikprofessor: Overvågning mindsker evnen til at være i nuet

Kirsten Magelund  |  Offentliggjort: 15.12.2017  |  Sidst opdateret: 22.8.2019

Forældre følger børns færden med GPS, mens staten kontrollerer borgerne med kameraer og droner – imens peger alt forskning i privatliv på, at overvågningen kan mindske børn og voksnes evne til at være tilstede i nuet, påpeger etikprofessor Thomas Ploug.

- Forældre har længe kigget børn over skuldrene, når de er på Facebook, Snapchat eller Instagram. Apps, som kan følge børns færden via GPS-tracker er blot det sidste nye skridt i den teknologiske udvikling. Det er en skrue uden ende – og handler om, at forældrene overfører egne bekymringer til deres børn, konstaterer Thomas Ploug.

Og al den overvågning og kontrol kan skabe problemer med at være tilstede for børnene. Al litteratur om privatliv, også kaldet privacy literature, viser ifølge etikprofessoren, at når mennesket bliver overvåget, begynder det også at se sig selv udefra.

- Overvågningen mindsker evnen til at være til stede i nuet, til at engagere, fordybe og fortabe sig i det nærværende. Kontrollen sniger sig ind under huden på både børn og voksne, og vi tænker, at vi hellere må opføre os, som de, der overvåger, vil have os til, påpeger han.

Men det er umuligt at overvåge sig til tryghed og sikkerhed. Han mener, at forældrene i stedet bør vise tillid til børnene og respektere privatlivets fred.

LÆS OGSÅ: Brug gadgets - men med respekt for barnets verden

Opdrag i stedet dine børn ordentligt

Den bedste tryghed udspringer af, at man som forælder ved, at man har opdraget sine børn ordentligt og gjort dem til mennesker med en moralsk habitus, der gør dem i stand til selv at træffe fornuftige og rationelle valg. 

Thomas Ploug fremhæver dog, at forældrene ikke overvåger ud fra onde intentioner, men at alle vil deres børn det bedste – og derfor også gerne vil passe på dem.

- Jeg kan godt forstå, at mange falder for fristelsen. Vi gør det, fordi vi kan. Med en smartphone tager det blot et splitsekund at downloade en app. Men trods alt er ingen forældre endnu begyndt at sætte kameraer op på deres børns værelser, vurderer han.

LÆS OGSÅ: Forældre i dilemma om GPS-tracking

Opdrag dine børn ordentligt, og hav tillid til dem i stedet for at overvåge, lyder rådet fra etikprofessoren.

Relationer baseret på tillid

Overvågning erstatter også i høj grad tilliden mellem forældre og børn. Men tilliden bør findes frem igen, for den er ifølge Thomas Ploug grundlæggende for at skabe gode relationer i familien.

- De bedste relationer opnår vi, når vi har tillid til hinanden. Når vi som forældre anerkender vores børn og giver udtryk for, at vi stoler på, at de træffer fornuftige og rationelle valg. Børn er børn – og de er forskellige, så man må tage samtalen fra sag til sag og huske på, at børn og unge også skal gøres til selvstændige individer, pointerer han.

Pas godt på din familie

Vi kan hjælpe dig med at passe bedst muligt på din familie og de ting, der danner rammerne om jeres liv.