Teenage par kysser selfie

Forelskelse på nettet

Karina Søby Madsen  |  Offentliggjort: 16.11.2018  |  Sidst opdateret: 7.8.2019

Dit barn vil formentlig opleve sin første forelskelse i sine teenageår. Følelserne er de samme, som du måske selv stadig kan huske fra din ungdom, men også i de unges kærlighedsliv har de sociale medier en finger med i spillet.

Mobilen og de sociale medier har givet de unge en helt ny arena til at udforske deres kærlighedsliv og seksualitet. Nogle sender billeder til kærester via Snapchat, andre flirter på Facebook med nye venner fra nettet, og andre igen søger kærester via datingsites som Tinder.

”Det er vigtigt som forælder at være opmærksom på, at de sociale medier og datingsites som Tinder handler rigtig meget om udseende, og om at de unge skal tage sig perfekte ud. Det er noget, der bidrager til en kultur, hvor du vælger og vrager udelukkende på baggrund af udseende. De unge bruger de her medier og får ofte også noget godt ud af dem, så som forælder handler det om at støtte de unge, så de kan navigere i det på en ordentlig måde – og på trods af, at der hele tiden er så store risici for at blive valgt fra. Det er vigtigt at støtte deres selvværd og give dem en grundlæggende følelse af, at de er gode nok,” siger psykolog Neela Maria Sris, konsulent ved Mølholm Forsikring.

Sociale medier øger jalousien

Når din teenager bliver forelsket, vil han eller hun formentlig hele tiden tænke på den anden. Og de sociale medier giver god mulighed for at følge med i den andens gøren og laden.

”De sociale medier opfordrer virkelig til jalousi, for i dag kan du jo sidde og følge med i, hvem din kæreste – eller udkårne – bliver venner med, og hvis billeder de liker. De unge bliver virkelig konfronteret med nogle sandheder, som man tidligere i højere grad var skånet for. Så der er en masse stof til hypoteser og ideer, du kan have i hovedet. ”Hvorfor er det, han liker det der billede?” for eksempel. Der er lagt op til rigtig meget, der kan forvirre og såre og gøre jaloux,” forklarer Neela Maria Sris.

LÆS OGSÅ: Hvad betyder den evige jagt på likes for de unges selvværd?

”Han hader mig – han har slettet mig på Facebook!”

Hvis forholdet slutter, kan det både ende brat og meget konkret. Nogle slår op per SMS, og nogle fjerner for eksempel den anden fra de sociale medier. På den måde bliver bruddet meget konsekvent og meget synligt for omgivelserne, og det kan føles endnu mere sårende for den, der bliver brudt med. Neela Maria Sris fortæller:

”Du har selvfølgelig altid kunnet blive vraget, men i dag kan du blive valgt fra på en meget tydelig måde i og med, at du kan fjerne folk fra de sociale medier. Så bliver det meget tydeligt, at du er valgt fra, og det er til offentlig skue. Alle andre kan også se, at du er blevet valgt fra.”

Hvis din teenager er dybt ulykkelig over et brud, kan du som forælder hjælpe dit barn med at se mere nuanceret på tingene.

”Ofte vil det være vigtigt som forælder at hjælpe den unge med at holde det der meget forvrængede indre negative billede, som den unge har, op imod det mere realistiske virkelighedsbillede af tingene. Når den unge for eksempel kommer og siger ”Han sletter mig på Facebook – det er fordi, han hader mig nu”, kan du hjælpe med at nuancere det ved at sige: ”Jeg kan godt forstå, at det er rigtig svært, men nogen gange har man brug for et clean cut – det kan hjælpe en til at blive glad igen. Det kan være derfor, han har slettet dig. Måske er det ikke, fordi han hader dig – der kan være mange grunde.”,” foreslår Neela Maria Sris.

Nøgen på nettet

Det er ikke kun kærlighedslivet, der foregår via sociale medier – også de seksuelle eksperimenter er blevet digitaliseret. Over de senere år er der sket en stigning i antallet af sager, hvor nøgenbilleder af unge er blevet delt på nettet. I de fleste tilfælde er der tale om billeder, der er delt i fortrolighed i forbindelse med en flirt, og som den anden har delt på grund af et skænderi eller et brud – eller i fuldskab for at prale til vennerne over kæresten.

Som forælder er det vigtigt at tale med dit barn om dets egne og andres grænser. Det kan være en god ide at tale om, at man ikke skal dele intime billeder af sig selv. Og du kan i hvert fald fortælle, at det er ulovligt at dele billeder af andre uden deres samtykke.

LÆS OGSÅ: Mobning på alle platforme

Sletdet.dk

Har dit barn delt et billede eller en video, det har fortrudt, kan du få hjælp via Red Barnets rådgivning SletDet. De kan både hjælpe til at få slettet billedet og give dit barn gode råd til at komme igennem det på den bedste måde. Læs mere her.

Forældre-bekymringer

Nogle forældre bekymrer sig rigtig meget for deres teenagere, men Neela Maria Sris advarer generelt forældre imod at lade bekymringerne tage overhånd.

”Jeg tror helt generelt, at du som forælder skal have tillid til den måde, du har opdraget dine børn. Og prøve at styre dine bekymringer. Dine bekymringer smitter af og kan have konsekvenser for dit barn senere i livet. Som forælder skal du huske at stoppe op og se sine bekymringer udefra – og lære at sortere i dem,” siger hun og understreger, at der selvfølgelig er bekymringer, der er helt reelle:

”Gruppepres, alkohol, stoffer, tidlig sex med en kæreste. Det er reelle bekymringer, fordi der er en risiko for, at unge kommer til at stå i sådanne situationer. Når du skal tale med dit barn om det, skal du generelt altid gå til tingenen med nysgerrighed og åbenhed og ikke med løftede pegefingre.”

LÆS OGSÅ: Portræt af din digitale teenager

Følelserne er de samme som altid

Desuden opfordrer psykologen til, at du husker, at de følelser, dit barn tumler med, er ligesom du husker dem fra din egen ungdom – det er blot medierne, der har ændret sig.

”Det kan måske virke som om, de unge lever på en anden planet, end da du var ung. Derfor vil jeg anbefale dig som forælder at se efter ligheder og alle de ting, du kan genkende, i stedet for at fokusere på forskellene. Prøv at lyt intenst og grundigt til, hvad dit barn fortæller dig. Læg dine egne fordomme væk. Medierne er nogle andre, men følelserne de samme. Følelsen af at blive valgt fra er den samme. Angsten for at blive valgt fra er den samme. Sorgen over at miste er den samme. Jalousifølelsen er den samme. Når du indser det, bliver det lettere at forstå og støtte dit barn,” afslutter Neela Maria Sris.