Opdateret: 31 Aug 2022

Din stress påvirker også dit barn

Børnefamilier er blandt de mest stressramte i Danmark. Du kan prøve at beskytte børnene nok så meget og sætte dem foran skærmen og se Gurli Gris, men forældrenes stress siver ind under huden på børnene og påvirker deres psyke og deres hjerner, siger børnepsykolog Lise Andersen.

Hvis børn er urolige, kede af det eller er svære at styre, er forældrenes stressniveau noget af det første, som psykolog Lise Andersen vender blikket mod. Hun har specialiseret sig i behandling af børn og børnefamilier.

Børnene udsat for forældrenes stress

Forældres stress påvirker børnene. Lige meget hvor meget man forsøger at skjule det og lade arbejdshatten ligge ude foran døren, når man kommer hjem, sniger det sig med indenfor og sætter sig i børnene. Børns biologiske overlevelse afhænger af deres forældre. Lige så vel som forældre fornemmer selv den mindste forandring hos børnene, fornemmer børnene den mindste forandring hos forældrene. Det påvirker simpelthen børnenes adfærd og deres udvikling, forklarer Lise Andersen.

- Oveni et stresset familieliv kommer pressede institutioner. Det er en negativ spiral og et samfundsproblem, der skal tages meget seriøst, siger Lise Andersen

- Når forældre bliver stressede, ændrer deres adfærd sig, forklarer Lise Andersen. Der er ikke længere overskud til den samme omsorg og omtanke overfor børnene. De bliver mere og mere selvcentrerede, og de magter ikke at tage sig af andres behov, forklarer hun.

Har du styr på din sundhedsforsikring?

For få eller alt for strenge rammer

- Der er ikke samme forståelse, ikke samme lange snor, og ikke samme empati og kærlighed til stede. Forældrene får ikke sat grænser, fordi de ikke rigtig orker det, eller også får de sat for rigide og firkantede grænser og rammer. Selv når børnene kommer glade hjem fra skole, magter forældrene måske ikke at tage del i børnenes hverdag med samme opmærksomhed som før. Og dét reagerer børnene hurtigt på, siger Lise Andersen. Typisk ved at blive kede af det, uregerlige eller vrede, forklarer hun.

- Børn er biologisk set trænet til at være helt zoomet ind på deres forældre. Derfor mærker de det mindste tegn på stress og ustabilitet. Og det gælder også de helt små børn. De ved ikke nødvendigvis helt, hvad de reagerer på, men de mærker det stadig, siger Lise Andersen.

Stress skaber en negativ spiral

Mange forældre har reelt set kun to til tre timer med deres børn om dagen, og de timer vil man ikke have skal gå med at skælde ud. Man orker ikke at tage den kamp, det er at opdrage sine børn, især ikke når de prøver grænser af. I en stressfyldt hverdag får børnene lov til at slippe afsted med ting, de egentlig ikke burde. Alternativt bliver der sat alt for strenge rammer, forklarer hun.

- Vores børn skal simpelthen opdrages under nogle andre og mindre stressfyldte omstændigheder, siger Lise Andersen.

- Små børns – her taler vi om børn mellem nul og tre år – hjerner har brug for ro til at udvikle sig. Hvis der bliver produceret for meget stresshormon i hjernen i de første år af et barns liv, skaber det en dårligere udvikling. Og hvis forældrene så selv er stressede, lægger de ikke mærke til, at deres børn også er ved at blive det. Det er en negativ spiral, forklarer Lise Andersen.

Børnefamilier skal have ro

Hvad kan man som forældre stille op? Ja, det er et godt spørgsmål, som pt. er svært at besvare, mener hun.
- Stress er et samfundsproblem, der handler om, at børnefamilier skal arbejde mindre. Det er svært, fordi ofte vil begge forældre gerne arbejde, og deres karrierer bliver tit grundlagt i de år, de har små børn. Mange forældre brænder også for deres arbejde, og de lægger det derfor ikke altid helt fra sig, når de kommer hjem. At få ro og tage sig tid til at passe et familieliv er derfor utrolig svært i dag. Det er derfor, jeg mener, at man skal tage hånd om det samfundsmæssigt og sørge for, at børnefamilierne får noget ro, konkluderer Lise Andersen

Relaterede artikler

Derfor bør du tidligt forsikre dit barn

Når du forsikrer dit barn tidligt, giver du større økonomisk frihed til familien. Desuden sikrer du, at barnet går en lysere fremtid i møde, selv hvis uheldet er ude.