Opdateret: 31 Aug 2022

Disse børnesygdomme bør du holde øje med

Feber, omgangssyge og skoldkopper er noget, de fleste børn må igennem i løbet af deres opvækst. Men det er de færreste forældre, der har lige godt styr på alle børnesygdommene.

Som regel er børnesygdommene helt uskadelige, og nogen af dem har endda den positive effekt, at de giver immunitet imod sygdommene senere i livet. Som forælder må du dog være opmærksom på eventuelle tilfælde af alvorlige sygdomme som for eksempel hjernehindebetændelse hos dit barn, og altid kontakte lægen, hvis du er i tvivl, siger Lena Woll Hansen, sygeplejerske i SOS International.

Lena svarer dagligt på telefonhenvendelser fra bekymrede forældre og fremhæver seks børnesygdomme, som mange forældre stiller spørgsmål til.

1. Skoldkopper

Skoldkopper ligner et sår med en gul skorpe. Sårene viser sig som regel de steder, som ikke er tildækkede – for eksempel i ansigtet. Skoldkopper smitter via hud- og væskekontakt. De er ikke farlige, men de kan give ar, siger Lena, før hun fortsætter:

Den bedste forholdsregel, du kan tage for at undgå sygdommen, er at sørge for god håndhygiejne i familien. Et smittet barn bør holdes hjemme, indtil skoldkopperne er under kontrol. Har barnet store eller mange skoldkopper, eller er der tale om småbørn, som tager plastrene af, bør barnet holdes hjemme, til skoldkopperne ikke væsker længere. Væsken fra skoldkopperne indeholder mange bakterier, som smitter let, og skoldkopperne bør derfor være dækkede af plaster hele tiden. Vælger du, i samråd med en læge, at igangsætte en antibiotikakur, vil barnet normalt kunne gå i daginstitution et døgn efter behandlingens opstart. Tøv ikke med at kontakte din læge, hvis du har brug for yderligere behandlingsvejledning, eller hvis du er usikker på, om barnet har fået skoldkopper.

2. Skarlagensfeber

Selv om sygdommen normalt ikke er farlig, råder Lena Woll Hansen dig til at opsøge lægen, hvis du opdager nogle af de typiske symptomer hos dit barn.

Skarlagensfeber er en bakterieinfektion, som kan være meget ubehageligt for barnet. Det starter som regel med ondt i halsen og feber og kan give så forskellige symptomer som opkast, kvalme, mavesmerter og ørepine. En til to dage efter kommer udslettet. Typiske symptomer er, at barnet bliver meget rød i ansigtet, bleg om munden og har såkaldt «hindbærtunge», der kendetegnes ved en ujævn overflade og hindbærfarve. Det er almindeligt, at barnets hænder og fodsåler skaller af efter cirka en uge. Sygdommen kan behandles med penicillin, og det får du af lægen, siger Lena.

3. Tre-dages-feber

Tre-dages-feber kan være svær at opdage, men den kendetegnes som regel ved to til tre dages feber, som efterfølges af et udslæt, som opstår, når feberen aftager. 

Feberen bliver ofte ganske høj, op omkring 39 grader. Sygdommen skyldes en virus og kan derfor ikke behandles medicinsk. Febernedsættende midler kan give lindring, men husk at læse indlægssedlen grundigt, så du giver den rigtige dosis. Vigtigst af alt er, at tre-dages-feber ikke er farlig, men har barnet høj feber i mere end tre dage, bør lægen altid kontaktes, siger Lena.

4. Kighoste

De fleste tror, kighoste er en sygdom, der hører fortiden til. Men eftersom flere forældre vælger ikke at følge vaccinationsprogrammet, er forekomsten faktisk øget siden 1997, siger Lena Woll Hansen før hun fortsætter:

Selv om kighoste stort set ikke er farlig, kan sygdommen give ubehagelige gener for barnet. Kighoste er meget smitsomt, hvis man ikke er vaccineret, og ved mistanke bør det afklares med en læge, om barnet kan gå i daginstitution. Sygdommens kendetegn er forkølelse, en smule feber og mild hoste, som efter en til to uger ændrer sig til hostestød, som afsluttes med en typisk hivende lyd. Hosten kan være så kraftig, at barnet bliver blåt og rødt i ansigtet og kan få næseblod, fordi blodkarrene springer. Hosteanfaldene er typisk kraftigst om natten, og de varer fra to til otte uger. I værste fald kan de allermindste få respirationssvigt på grund af hosten, så de ikke kan trække vejret. Derfor bør du passe ekstra godt på din baby. Igen – kontakt altid lægen, hvis du er usikker.

5. Lussingesyge

Får dit barn udslet, røde kinder og bliver bleg om munden, har det måske fået lussingesyge, også kendt som «den femte børnesygdom». Ifølge sygeplejersken har flere børn nok haft denne børnesygdom uden, at forældrene var klar over det.

Sygdommen giver udslæt og i værste fald en smule feber. Sygdommen skyldes en virus. Man føler sig rask, men udslættet kan komme og gå i flere uger, og det kan give kløe. Den er ikke farlig for børn, men voksne der bliver smittet kan blive hårdere ramt af symptomerne, og det er mere end almindeligt blandt voksne end børn, at man også får symptomer som hovedpine, mavesmerter og ledsmerter. Når selve udslættet kommer, smitter barnet ikke længere, og derfor kan det være svært at kontrollere, hvor udbredt smitten er. Det betyder dog, at barnet kan gå i daginstitution med udslæt, siger sygeplejersken.

6. Hånd-, fod- og mundsygdom

Hånd-, fod- og mundsygdom starter som regel med feber og generel utilpashed. Derefter får man blærer i munden samt skoldkop-lignende blærer på hænder og fødder.

Udslættet er karakteristisk og kan minde om skoldkopper, men i modsætning til skoldkopper opstår blærerne kun i munden, på hænderne og fødderne. Sygdommen er smitsom, og desværre er den oftest mest smitsom inden du opdager symptomerne. Når blærerne kommer, er barnet ikke smitsomt længere, og derfor kan det godt gå i børnehave med blærer. For at lindre smerten kan du bruge febernedsættende midler, men da det er en virussygdom, kan den i lighed med de fleste andre børnesygdomme ikke behandles, og som forælder kan du ikke gøre stort andet end at lade sygdommen gå sin gang, afslutter Lena.

Har du den rigtige sundhedsforsikring?

Relaterede artikler

Derfor bør du tidligt forsikre dit barn

Når du forsikrer dit barn tidligt, giver du større økonomisk frihed til familien. Desuden sikrer du, at barnet går en lysere fremtid i møde, selv hvis uheldet er ude.