Opdateret: 31 Aug 2022

Hvad betyder den evige jagt på likes for de unges selvværd?

De unge fodrer hinanden med billeder, hvor de ser toplækre ud. Og de lever og ånder for det næste like. De unge er dermed i vid udstrækning styret af ydre omstændigheder og ikke indre, og det kan være en udfordring for selvværdet. Psykoterapeut Simone Jensen fortæller om de unges jagt på likes og giver gode råd til at støtte din teenager og engagere dig i deres digitale liv.

Stadig flere studier viser bagsiden af de sociale medier, og hvordan de kan påvirke de unges psykiske helbred. Blandt andet viser en ny norsk undersøgelse foretaget af Respons Analyse i Norge, at de unge føler et stort pres for at se godt ud på de sociale medier. Jo yngre børnene er, jo mere pressede føler de sig. 46 % af de 16-20-årige siger i undersøgelsen, at de føler et pres for at se godt ud på de sociale medier.

Tilsvarende viste en rundspørge, TV2 tidligere udførte på landets gymnasier, at de unge ikke føler, at de kan leve op til det kropsideal, de ser på de sociale medier. Her angiver 38 % af pigerne og 20 % af drengene, at de er utilfredse med deres egen krop. 50 % af pigerne og 25 % af drengene tænker ofte eller hele tiden på, om de vejer for meget.

Ifølge psykoterapeut Simone Jensen giver de sociale medier et forkert billede af, hvordan man er god nok.

”Der er ikke længere så mange, der har den der helt indre følelse af, at jeg er god nok, jeg har ro på i maven og er glad for den, jeg er. I stedet er deres følelse af at være god nok baseret på, hvor mange likes de får. Og ikke mindst hvis man ikke får så mange likes, kan man hurtigere komme i tvivl om, hvorvidt man er god nok. Man bliver styret af nogle ydre omstændigheder frem for at være styret af det indre, og det giver en skævvreden selvfølelse,” forklarer hun.

Har dit barn et sundt selvværd?

Det mener langt de fleste forældre ifølge ny Gallup-undersøgelse foretaget for Gjensidige.

48,8 % af forældre med hjemmeboende teenagebørn mener, deres barn har et godt selvværd, mens 41 % mener, at det har barnet i nogen grad. 

”Jeg bliver egentlig overrasket over, at tallet er så højt”

Simone Jensen fortsætter: ”Vi har rigtig mange børn, som har en selvværdsproblematik i en eller anden grad. Det behøver ikke betyde, at de ikke trives i hverdagen, men de er i hvert fald der, hvor de søger psykolog, fordi de er usikre på sig selv eller ikke føler, de passer ind, eller fordi de har en del angst, når de er i sociale sammenhænge.”

Simone fremhæver, at de i forsikringen selvfølgelig kun bliver kontaktet af dem, der ikke har det godt, men hun fortsætter:

”Spørgsmålet er, om det er sådan, det er fat, eller om forældrene bare ikke ved nok om deres børn. Jeg vil i hvert fald opfordre forældre til at tage en ekstra snak med deres teenager, for det er hårde år at komme igennem for langt de fleste unge mennesker.”

Hvilke idealer møder de unge på de sociale medier?

De sociale medier viser især succeserne. Når livet går godt, og vi holder fest eller ferie, og ifølge Simone Jensen påvirker det de unge, at de hele tiden bliver præsenteret for andres perfekte liv.

Det er selvfølgelig ikke noget nyt, at unge sammenligner sig og får et klarere billede af, hvem de er, ved at sammenligne sig med vennerne. Men alligevel er de unges situation helt anderledes, end da forældrene var unge.

”En gang var du påvirket, når du var i skolen eller til sport, men når du så gik hjem, så var det et helle. Men det helle har de unge ikke mere. For når de kommer hjem, er de stadig på Snapchat og Instagram og Facebook og andre steder, hvor de konstant påvirkes af alle mulige omkring sig. Så de unge bliver hele tiden vurderet og tager hele tiden andres liv op til vurdering. Og så kommer tvivlen: burde jeg selv være sådan,” siger Simone Jensen

Det er en glansbillede-virkelighed

De sociale medier spiller en stor rolle for de unge, fordi de hele tiden bliver bekræftet. De sociale medier fungerer som en form for spejl, som de unge konstant holder op for sig. De unge interagerer nemlig i høj grad med verden via deres udseende og lægger en masse billeder op af sig selv. Antallet af likes giver et indtryk af, om de er smukke, skønne og gode nok.

Men den virkelighed, de unge ser hos hinanden, er ofte en glansbillede-virkelighed. Den er således langt mere redigeret end den virkelighed, du selv mødte i magasinerne som barn. I dag tager de unge nemlig ikke bare smart tøj og make up på – de redigerer deres billeder, så de fremstår perfekte, inden de lægger dem op på de sociale medier.

I de seneste år er der kommet mange redigeringsapps på markedet, og de unge bruger dem flittigt til at gøre sig slankere, smukkere og stærkere. Det tager blot 30 sekunder, så kan du få den perfekte krop!

Gode forældreråd

Hvordan kan du som forælder navigere i din teenagers univers? Ifølge Simone Jensen er det vigtigste, at du som forælder – helt fra børnene er små – giver dem en tro på, at de er gode nok lige præcis, som de er. Det handler om at støtte børnene, så de udvikler et stærkt selvværd, for jo stærkere selvværd, de har, des mindre påvirkelige er de af alle de ydre faktorer. Men hvordan gør du så det?

”For at styrke de unges – og børnenes – selvværd, er det helt centralt at anerkende dem. Ikke så meget for de gode karakterer, de får, men mere for processerne. ”Hold da op, du har godt nok knoklet for det her, hvor er det godt!”. Hvis du er anerkendende i forhold til det, den unge gør, så får du et stærkere barn, som nemmere kan modstå ungdomslivets udfordringer,” siger Simone Jensen

Vigtigt at anerkende følelserne

Følelserne er også vigtige at anerkende, og det er en rigtig svær, men vigtig øvelse, forklarer Simone Jensen.

”Det er så vigtigt at anerkende den unges følelser i stedet for bare at være afvisende. Eksempelvis når den unge synes, noget er svært, eller at hun er for tyk. Spørg for eksempelvis ind til, hvorfor den unge synes noget er svært. Eller spørg til, hvorfor dit barn føler sig tyk. Du kan også foreslå ”Hvad med at tage de her bukser på i stedet, så ser du måske ikke det, du fokuserer på lige nu”, foreslår Simone Jensen.

Psykoterapeuten opfordrer også forældrene til at tale åbent og ærligt med de unge om, hvad de laver på de sociale medier.

”Det er vigtigt som forælder at deltage i de unges online verden. Du skal selvfølgelig ikke være snagende og kontrollerende, men du kan godt være interesseret, ligesom hvis dit barn gik til fodbold eller håndbold eller lignende. Så ville du spørge til, hvordan det gik til træning i dag. Lige så vel kan du spørge til ”Nå, hvilke fede profiler er der?” ”Er der nogen, du ofte får tips og tricks af?” Så kan det være, dit barn lukker op og viser noget af det, der rører sig. Det handler om at engagere sig, selvom det måske ikke lige er ens egen hobby,” afslutter Simone Jensen.

Relaterede artikler

Digital mobning på sociale medier

De sociale mediers indtog på mobbescenen betyder, at børn ikke længere har et frirum. Få ekspertråd til at tage de vigtige snakke med dine teenagebørn om mobning.