En baby sidder på gulvet mellem sine fars ben og leger

Opdateret: 17 Nov 2021

Fra Hollywood-ambitioner til drømmen om at blive hjemmegående far

At blive far sker ikke med det samme. Skuespiller Youssef Wayne Hvidtfeldt fortæller om skyld, sen tilknytning og overlevelsesmekanismer. Og hvordan det blev til lysten om at sidde med sønnen på skødet, mens han ringer til SKAT. 

Som skuespiller er det forventet, at man dedikerer alt, hvad man er, og tilsidesætter en hel masse behov for at slå igennem. En mentalitet som skuespiller, Youssef Wayne Hvidtfeldt, også havde inden han blev far.

- Jeg troede, at jeg ville træde ud af skuespillerskolen og hoppe på et fly til Hollywood. I dag vil jeg i virkeligheden bare gerne gå hjemme med min søn, siger han. Youssef har spillet med i en del danske tv-serier, som Perfekte Steder, Sjit Happens og Yes No Maybe. Dertil har han haft roller på Aarhus og Odense Teater. At blive far har ændret Youssef så meget, at det at sætte ord på nærmest er trivielt.

- Det er som om, at ord ikke kan forklare de nuancer, jeg lige pludselig ser i tilværelsen, siger han. Men sådan var det ikke til at starte med. Youssef, der bor i København med sin kæreste og deres søn Ellis, skulle først igennem en grundlæggende følelse af skyld, overlevelsesmekanismer og adskillige morgen- og nattog frem og tilbage fra Odense.

Lod kæreste og nyfødt søn blive i København

Lige inden Ellis blev født, fik Youssef et job i Odense, som han ikke kunne sige nej til. Til hans held blev Ellis født ti dage før tid, hvilket betød, at Youssef rent faktisk kunne få fri til at være sammen med sin nyfødte dreng.

- Jeg fik fem dage fri. Jeg havde troet, at jeg kun ville få en, siger Youssef. Men derefter skulle han ellers bare rejse frem og tilbage til teateret. Han tog et tog tidligt om morgenen og kom hjem sent om aftenen.

- Mentalt var jeg nødt til at lade min søn og min kæreste blive i København. Det var en overlevelsesmekanisme. Tog jeg dem med til Odense, ville jeg ikke få lavet noget på grund af savn og skyld. Nogle gange er det nemmere at lukke ned for svære følelser, siger Youssef.

- Jeg tror generelt, at det er nemmere for en far at bibeholde en karriere og arbejdsidentitet. Samfundsstrukturelt set er der ikke så mange, der studser over en far, der begynder at arbejde to uger efter, at hans barn er født. Det er sådan vores samfund er bygget op. Hvis en mor gør det, bliver der tænkt over det, konkluderer han.

Stor forskel på den første tid som far og mor

- Min oplevelse af min søn var generelt forskudt i forhold til min kæreste. Det er først nu 17 måneder efter, at jeg kan mærke den tilknytning. I denne uge har jeg fri og er hjemme med ham hver dag. Og det har gjort en verden til forskel. Nu har jeg mest lyst til bare at planlægge vores families fremtid, tale med banken, fikse vuggestue og ringe til SKAT, siger Youssef og forsætter: Men jeg blev faktisk virkelig overrasket over, at jeg fik det på den måde, fordi det tog mig så lang tid at vænne mig til at blive far.

- Lige nu er jeg fastansat på et teater, hvilket giver mig ro. Men ro er også noget, min søn har givet mig. Hvis der opstår problemer på teateret, tænker jeg nu, jamen, jeg er jo far til det her fantastiske lille menneske. Vi har derhjemme det begreb, der hedder Ellis-terapi. Hvis man har haft en dårlig dag, så skal man sidde lidt med ham, og så forsvinder alt andet ligesom bare. Det er lidt, sådan det er, slutter Youssef.