Opdateret: 31 Aug 2022

Sådan sikrer du udeområderne for de mindste

Rødhåret pige leger ved stranden en sommerdag.

Inde sikrer vi med gitre, alarmer og meget mere, men har du tænkt over, hvordan du kan gøre det trygt for den lille at færdes ude? Her er tømmerens tip til sikring af udearealerne.

– Hvis du selv skal bygge din terrasse eller trappe, er det vigtigt at være opmærksom på de krav, der er på området. De bliver ikke altid fulgt, men de er der af en grund, selvom de måske kan føles i overkanten, fortæller tømrer og rådgiver hos Gjensidige, Simon Olsen.

– Der må ikke bygges hegn, som børn kan krybe igennem. Et typisk rækværk af træ med krydsende planker foroven kan børn let møve sig igennem, eller hovedet kan sætte sig fast, hvis de forsøger, siger Simon.

Han plejer at anbefale, at folk benytter hærdet glas i lågen, hvis de vil have et mønster med store åbninger.

Du bør også tænke over, hvor hegnet er placeret.

– For et voksent menneske er et fald på halvanden meter måske ikke så afskrækkende. Men hvis et barn falder ned på en stor sten eller rammer noget spidst, så kan selv de mindste fald gøre stor skade. Derfor er der sikkerhedskrav til faldsikring/rækværk allerede ved en potentiel faldhøjde på 0,5 meter, forklarer Simon.

Hvis en altan sidder i en højde over tre meter, skal højden på det omkransende hegn være mindst en meter. Hvis du har et ældre hegn, skal du være opmærksom på, at de kan være lavere end en meter. Ifølge tømmeren er det helt afgørende, at hegn kan klatres mindst muligt på – så børnene ikke kan komme til skade.

Slib kanterne og husk trapper

En anden ting, du bør tænke på, er spidse kanter, hvor barnet kan slå sig. Hvis der er en spids kant som afslutning på et rækværk i barnets hovedhøjde, bør du afrunde, slibe eller save kanten i en vinkel, så den bliver halvt så spids.

– Du bør spørge dig selv, hvor en krabat på 80-100 centimeter risikerer at slå hovedet, anbefaler Simon.

Trapper kan også være farlige. Simon siger, at det er vigtigt at have trapper med stødtrin – det vil sige trin, der lukker trappen lodret bagtil.

– Det er ikke lovligt at have en trappe, som er helt åben mellem trappetrinnene. Højden mellem hvert trin er standardiseret for at få den bedst mulige gang. Åbningen mellem trinnene er derfor store nok til, at et barnehoved kan sætte sig fast, eller at barnet kan falde igennem. Derfor er det lovpligtigt med stødtrin, så barnet ikke kan komme til skade, siger han.

Giftig imprægnering

Når du har små børn, der kravler, bør du være opmærksom på, hvilken imprægnering der er brugt på terrassen.

– Imprægnering, der er ældre end 1. oktober 2002, kan være fuld af alvorligt sundhedsskadelige stoffer. Du bør derfor undgå hudkontakt og slibe fliserne – ikke mindst for de små kravlende børns skyld. For at fremme sundheden kan du overveje at udskifte terrassemøblerne, og hvis du har træværk med kreosot, som typisk findes i udstyr på legepladser, skal du være opmærksom på, at de «sveder» de skadelige stoffer ud på varme sommerdage. Denne «sved» må børnene absolut ikke smage på, siger Simon.

Gør haven sikker

Farlige planter og hæk med huller – det skal være rart og sikkert at være i haven sammen med et lille nysgerrigt barn.

– Jeg anbefaler, at du hegner haven ind, da jeg ikke stoler nok på en hæk, hvor små børn let kan smutte ud, siger Simon og påpeger, at selv om haven er godt hegnet ind, skal man selvfølgelig alligevel holde øje med barnet. 

Mange af vores haveplanter kan være giftige – ikke mindst for små børn.

– Mange planter er potentielt livsfarlige, så det er en god ide at udarbejde en oversigt over, hvilke planter du har, og eventuelt fjerne dem, der kan være farlige for en lille krabat på udflugt i haven.

Pas på de små pilfingre

En anden ting, der kan gøre stor skade, er tunge yderdøre.

– Har du en dør stående åben, bør du enten kunne låse den fast eller have en krog til at fæstne døren med. Der er mange, der kommer i klemme i døre, som smækker i. En yderdør vejer op mod 20-30 kilo, og med stærk vind kan døren ramme den lille barnehånd med stor kraft.

De to sidste ting, tømmeren anbefaler at være opmærksom på, er sneskred og istapper om vinteren samt badefaciliteter som badebassiner og boblebade om sommeren.

– Pas på, hvis du har snefanger eller skal rense taget. Hvis du har snefanger på hele taget, skal du være opmærksom på, at såvel snefangerne som taget kun tåler en begrænset vægt. Husk at sneen kommer ned på et eller andet tidspunkt, og så skal der ikke stå nogen nedenunder, siger han.

Badefaciliteter skal være sikre, og det er et krav, at de skal være sikrede imod drukneulykker.

– Gjensidige har oplevet flere sager, hvor alt fra rådyr til køer er røget i og er druknet, så det er en helt reel fare, afslutter Simon.

Relaterede artikler

Derfor bør du tidligt forsikre dit barn

Når du forsikrer dit barn tidligt, giver du større økonomisk frihed til familien. Desuden sikrer du, at barnet går en lysere fremtid i møde, selv hvis uheldet er ude.