Dashbordet i en bil og to hænder på styret

Opdateret: 1 Jun 2022

Få de bedste tips til din bilferie

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige, Jan Fleinsjø, giver her tip til, hvordan du kan hjælpe trafikken med at glide og skabe mindre bilkø – og få en hyggeligere biltur. Selv med utålmodige unger på bagsædet.

Med mange timers kørsel foran dig, en endeløs bilkø og børn der mister tålmodigheden allerede hjemme i indkørslen, kan du nemt komme til at overveje, hvorfor i alverden i begiver jer ud på langfart i bil – igen.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige, Jan Fleinsjø, fortæller, at der er visse ting, du kan gøre for at gøre bilturen mere behagelig både for dig selv og andre trafikanter.

– Bilkø, som ikke opstår på grund af myldertrafikken, skyldes ofte, at der er sket et uheld. Og da er det vigtigt at undgå såkaldt «kiggekø», der opstår, fordi mange bilister ikke kører normalt forbi ulykkesstedet, men i stedet bremser op for at tage et kig. Det medfører, at køen forplanter sig videre, siger Jan.

Planlæg turen

Han lægger også vægt på, at det er vigtigt at planlægge køreturen godt.

Når du skal på en lang tur, er det en god ide at tjekke vejrmeldingen, så du kan forberede dig derefter. Husk fx at pakke godt med drikkevarer med i bilen, hvis du skulle være uheldig at få motorstop eller lignende, for det kan jo tage lidt tid, før hjælpen kommer. 

– Kør efter forholdene og lad dig ikke påvirke af, at trafikken og en eventuel bilkø hober sig op bag dig. Så er det bedre at stoppe og lade bilerne slippe forbi, understreger Jan.

Indlæg pauser

Han siger, at det både er vigtigt at få tilstrækkeligt med mad og hvile, og at det er en god idé at indlægge nogle stop undervejs.

– Pauser på langfarten er vigtig for at modvirke chaufførtræthed – særligt når der er meget trafik og krævende køreforhold. Hvis I er flere i bilen, der kan køre, kan det også være en god ide at skiftes til at køre, siger han.

Et andet tip er at sørge for underholdning til bagsædets utålmodige passagerer.

– De fleste af os har nok oplevet, at flere timer i bil kan være en prøvelse for de mindste, og da kan det være en god idé at have aktiviteter som bilbingo eller en tablet med film, lydbog eller musik tilgængelig for børnene. Du skal blot huske at sikre tabletten og andre løse genstande i kabinen, hvilket nemt kan klares – der findes mange forskellige monteringsadaptere til bil, siger Jan.

Desuden opfordrer han til at have en nakkestøtte med, hvis børnene skal sove på bagsædet.

– Børn bør ikke bære for meget tøj under sikkerhedsselen i bilen. Det kan nemlig mindske sikkerheden ved en eventuel kollision, og desuden vil et tæppe formentlig være mere komfortabelt for barnet, afslutter bilmekanikeren.

Tre tips til bedre trafikafvikling og mindre bilkø

1. Undgå at skabe din egen bane
Når du kører i kø, er det vigtigt, at du følger trafikken og ikke opretter en separat bane for selv at komme hurtigst muligt af sted. Det vil bare resultere i, at andre kommer ind imellem, og bremsningen forplanter sig bagud i rækken og skaber endda mere bilkø.

2. Undgå baneskift 
Undlad at skifte bane, hvis der ikke er ordentlig plads. Det kan ofte gøre ondt værre, da det skaber en nødbremsning i banen, du skifter til. Som regel er det bedst at holde sig i den bane, du allerede er i.

3. Kør frem til banen slutter
Ved indsnævringer og sammenfletninger bør du køre helt frem til banens afslutning for at undgå trafikpropper. En naturlig sammenfletning, hvor hver anden bil kommer ind, vil give det bedste flow.

Tjeklisten til kør-selv-ferien

Der er meget praktisk at huske på, inden du og familien skal afsted på kør-selv-ferie. Med vores tjekliste bliver det forhåbentligt lidt enklere. I forvirringen og al praktikken er det nemt at glemme, at der også skal være styr på forsikringerne. Udover en rejseforsikring til alle der skal med på ferien, skal du også have styr på bilforsikringen. En ødelagt bil eller glemte forsikringspapirer kan koste dig både besvær og penge på ferien.

Tjek bilens tilstand inden turen

Inden du skal ud og køre en lang tur, er det vigtigt at du lige tjekker bilen igennem, så du undgår at stå midt på den tyske motorvej med en bilmotor, der er brændt sammen.

 • Sørg for at tjekke olie, køler- og sprinklervæske. Fyld gerne alt op inden turen.
 • Få tjekket alle bilens lygter. Husk også blinklysene.
 • Tjek dine dæk grundigt for slidtage og dæktrykket. Dækmønstrene må ikke være nedslidte. 

Nogle ting er smarte altid at have liggende i bilen, og som minimum bør du du have

 • En advarselstrekant
 • Sikkerhedsveste til alle i bilen

Sikkerhedsvesten skal have EU godkendelsesnummer EN471 og kan være gul, orange eller rød.

Rødt, gult, blåt og grønt kort...

Det er vigtigt, at du har styr på og tillid til din rejseforsikring, inden du skal afsted. På kør-selv-ferie er det desuden vigtigt, at huske alle relevante papirer og især det røde og grønne kort bør være med på turen.

 • Det gule kort skal altid medbringes på rejsen.
 • Det blå EU-sygesikringskort er det kort, der viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i. 
 • Det røde SOS-kort er beviset på, at jeres bil er dækket af kaskoforsikring og giver adgang til bilassistance i udlandet,
 • Det grønne kort er beviset på at din bil er ansvarsforsikret, mens det røde viser at du har en kaskoforsikret bil.

Planlæg turen inden afgang

 • Er i flere, der skal køre bilen? Så læg en plan for hvem, der kører på hvilket tidspunkt, og hvor lang tid i hver især kører. Måske føler nogen sig mere trygge ved at køre om natten, mens andre helst vil undgå bykørsel? Prøv at planlæg efter rutens forhold, så det også bliver tilgodeset.
 • Få styr på ruten inden turen starter. Skriv dine destinationer ind i GPS'en og tjek om der måske er alternative ruter i tilfælde af fx vejarbejde eller kø.

 • Er turen så lang, at I skal overnatte et sted undervejs? Så er det en god ide at bestille overnatningerne inden afrejse, så i slipper for at køre rundt sent om aftenen for at finde et sted at sove.

 • Sørg også for at booke færgebilletter hjemmefra. Så I ikke skal undgå ærgrelsen over, at der er udsolgt på den overfart, som du ønsker.

Praktiske ting til køreturen

 • Forsikringspapirer, registreringsattest og pas skal alt sammen være let tilgængeligt under hele køreturen.
 • Skal du en tur til et land som har indført miljøzoner, fx Tyskland, skal du være opmærksom på, at mere end 70 tyske storbyer har indført miljøzoner. I disse byer er det påkrævet, at du har et gyldigt miljømærke i bilens forrude, hvis du vil undgå en bøde på 80 euro. Miljømærket kan købes for ca. 150 kr. hos bl.a. FDM.
 • Det er en god idé at have en førstehjælpstaske, ekstra tæpper og en brandslukker klar i bilen.
 • Mange lande i Europa kræver, at man betaler motorvejsafgifter for at køre på vejene. Det betyder, at man nogle steder skal have en såkaldt vignet. En 10-dags vignet koster ca. 100 kr. Du kan få et overblik over, hvor du skal betale afgifter eller have vignetter.
 • Det er vigtigt at kende trafikregler og kultur i de forskellige lande. Fx er det kun lovligt at parkere i højre side af vejen i Italien. Hent en app om Europas trafikregler.