Mor og søn laver lektier ved spisebordet

Opdateret: 20 Maj 2022

Hvad har corona-krisen betydet for vores syn på work-life balancen?

Post-Corona arbejdslivet kommer til at byde på et mere individualiseret arbejdsliv, forudser fremtidsforsker og partner i Future Navigator Liselotte Lyngsø. Psykolog Neela Maria Sris opfordrer arbejdsgiverne til at favne medarbejdernes nye tilgange til arbejdslivet.

Igennem corona-pandemien har mange skulle vende deres arbejdsliv på hovedet og håndtere jobbet på nye og innovative måder. Det har givet en hel del ekstra grå hår på mange hoveder, men mange har også fået øjnene op for, at livet kan struktureres og prioriteres anderledes, hvis blot vi bliver bedre til at indtænke ny teknologi og til at være åbne for nye tilgange.

Ledende psykolog og direktør i psykologhuset Encounter
Ledende psykolog og direktør i psykologhuset Encounter, Neela Maria Sris. Foto: Mikkel Suppras

”På rekordtid har vi skullet være innovative og optimistiske sammen, og vi har skullet finde fælles fodslag og værdier for et ændret arbejdsliv. Vi har skullet arbejde hjemmefra ved at kaste os over al mulig teknik, som vi ikke har været vant til, og virkelig skulle overskride nogle grænser og comfort zones, og det er rigtig mange lykkedes med. Så jeg tænker, at mange vil se nye muligheder på arbejdspladsen, siger psykolog og leder af psykologhuset Encounter Neela Maria Sris.

Hjemmearbejdsrevolution

Der har i mange år været forudsigelser om, at arbejdsmarkedet ville ændre sig, så flere ville arbejde hjemmefra, men indtil nu er den store revolution udeblevet. Ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik var det kun 3 af 10 beskæftigede, der arbejdede hjemme mindst en gang i løbet af fire sammenhængende uger i 2018. Men Corona-tiden vil være den faktor, der kan rulle revolutionen i gang, mener partner i Future Navigator Liselotte Lyngsø.

”Dovenskab er en vigtig motivationsfaktor for vi mennesker, og der er rigtig mange, der har nydt, at de ikke skulle drøne af sted på motorvejen eller med tog hver morgen. Desuden har alle nu fået en fornemmelse af hjemmearbejde, så vi vil se, at hjemmearbejde bliver en mere central del af arbejdslivet fremover for alle personer, der ikke har personkontakt som deres primære opgaver,” siger Liselotte Lyngsø og fortsætter:

”Men hvem, der kommer til at arbejde mere hjemmefra, afhænger i høj grad også af fagforeninger og attituder hos forskellige fag.”

Arbejdslivet vil blive mere individualiseret

Det store amerikanske erhvervsmagasin Forbes pegede forrige februar – inden Corona kom på alles læber – på, at den bedste måde at fastholde medarbejdere, var at give dem fleksibilitet i forhold til hvor, hvornår og hvordan de vil arbejde.

I en undersøgelse fra fagforeningen Lederne siger hver femte, at de vil skrue markant op for hjemmearbejdet fremover. Dertil siger Liselotte Lyngsø:

”Det lyder jo ikke af meget, men jeg tror, virksomhederne skal indstille sig på, at det bliver et krav fra medarbejderne, som de bliver nødt til at indfri, hvis de skal kunne fastholde talentfulde medarbejdere.”

Fremtidsforskeren peger endvidere på, at mange mennesker under Corona har opdaget, at de fungerer bedre under andre former og strukturer end de vante.

”Under Corona er der helt sikkert nogen, der har fundet ud af, at ’hey, jeg fungerer sindssygt godt som B-menneske. Min dag skal først starte kl. 11 om formiddagen.’ Når børnene så er lagt kl. 23, arbejder de videre. Andre er oppe ved daggry og arbejder bedst der. Vi kommer simpelthen til at se en mere individualiseret måde at gå på arbejde på,” forventer Liselotte Lyngsø.

Nye ledelsesformer

Neela Maria Sris mener, at arbejdsgiverne skal prøve at imødekomme medarbejdernes nye krav og forsøge at finde gode kompromiser.

”Vi har jo set, at rigtig meget kan fungere – og på et meget højt fagligt niveau. Jeg håber, at den åbenhed og tolerance, ledere har vist hen imod deres medarbejdere under krisen, at de vil tage den med fremadrettet som en hel generel måde at være ledere på,” afslutter Neela Maria Sris.