11 gode råd til når du køber lejlighed

Selv om man måske kun ser en lejlighed 1-3 gange inden man køber den, så virker det som en stor ting at købe sin drømmebolig. Derfor har vi samlet en række gode råd, der giver dig kontrol over lejlighedskøbet.

Når du søger og besøger potentielle lejligheder
Du kan især søge lejligheder til salg på internettet eller fysisk hos ejendomsmæglere. De senere år er også ’skuffesager’ hos ejendomsmæglere blevet populære, fordi sælger kan spare penge pga. mindre markedsføring, der er ikke officielle liggetider, forgæves salg osv. Uanset hvordan du søger, er der dog nogle gode råd at holde fast i.

 • Tag fat i banken først. Det er sjovt at kigge på lejligheder, men hvis du reelt søger drømmelejligheden, bør du vide hvad du har råd til. Og det er sjældent en god idé at gå efter lejligheder, der ligger helt i toppen af, hvad du har råd til. Der er jo ofte yderligere omkostninger til at ordne ting i huset du overtager, du vil nok også på ferier i fremtiden osv.
 • Sæt kriterier for hvad du søger. Uanset om du søger via nettet eller direkte hos en ejendomsmægler, finder du drømmeboligen langt hurtigere ved at sætte en række kriterier op for hvad du søger, fx: ”ejerlejlighed”, >100 kvm, min. 3 værelser, max X mio kr., beliggende i kommune/postnr x, y eller z, varmekilde osv. Jo flere kriterier, desto færre og mere relevante lejligheder får du vist.
 • Det skal (også) du kigge efter. Du skal nok bo mange år i lejligheden, så det er vigtigt at tænke fremad. Derfor er det god idé at holde øje med flere ting, når du finder interessante lejligheder:
  • Energimærke. Jo bedre energimærke desto mindre energiforbrug og færre omkostninger til opvarmning – godt for både klima og pengepung.
  • Varmekilde. Falder lidt sammen med ovenstående, men med stigende energipriser, kan der være mange penge at spare årligt afhængigt af varmekilden.
  • Nærområdet. Hvordan ser området ud ift. trafikstøj, vindmøller, fabrikker, forurening, risiko for indbrud og oversvømmelse og meget mere? Tjek fx DinGeo.dk for en masse data om adressen.
  • God plantegning? Man kan købe nok så mange kvadratmeter, men ligger de sært ift. værelser og gange, og er der hjørner, skråt tag mange steder osv., så kan man ikke udnytte pladsen særlig godt.
  • Alder. Jo ældre et byggeri er, desto mere skal man være obs på. Skal ejendommen måske snart have nyt tag? Nye VVS-installationer? osv. Alt sammen er noget der kan øge fællesudgifterne, eller kan kræve at man skal finansiere større opdateringer i en snarlig fremtid.
 • Når du skal besøge interessante lejligheder. Du har fundet interessante lejligheder, der rammer nogenlunde indenfor dine kriterier og dit økonomiske råderum, og nu skal du forbi og sparke på dækket, som man siger.
  • Se nærområdet, når du ankommer. Hvordan ser området og nærliggende veje ud? Hvor er nærmeste offentlige transport? osv.
  • Indgang, p-pladser, have/baggård. Er det hele velholdt, er der p-pladser, er der plads til cykler, er have eller evt. baggård brugbar ift. dine ønsker osv.
  • Lejligheden/ejendommen udefra. Ser alt godt og velholdt ud? Hvordan ser taget ud? Er der termoruder? Er der noget der kræver renovation eller reparation?
  • Lejligheden indefra. Se bort fra nuværende ejers møbler og indretning og fokuser på hvordan det kan se ud med din egen indretning. Er lejligheden velholdt og pæn? Hvor meget arbejde kræves der ved overtagelse? Fx nyt badeværelse, nyt køkken osv. (omkostninger du skal lægge oven i efter købet). Tjek også evt. kælder eller loftsrum. Er størrelsen fin og er det tørt og brugbart?

Drømmelejligheden er fundet – hvad nu?
Inden du skriver under på købet af din drømmelejlighed, er der en række vigtige ting du bør forholde dig til, så du undgår slemme overraskelser.

 • Overvej at bruge en købermægler. En købermægler vejleder og rådgiver dig gennem boligkøbet. De kan hjælpe med at finde boligen, med at forhandle pris og med juridiske dokumenter. Oftest mod et fast honorar eller en andel af prisnedsættelsen på boligen.
 • Gennemgå evt. lejligheden med en fagmand/håndværker. Se hvordan alt står til, hvad der bør gøres efter overtagelse osv. – så har du en idé om senere omkostninger.
 • Tjek lokalplaner og servitutter. Lokalplaner kan sige noget om nærområdet og fx om der kommer nyt kontorbyggeri på vejen, og dertil øget trafik. Servitutter på matriklen kan sige noget om din brugsret af lejligheden. Det kan fx være at kommunen har ret til at opkøbe ejendommen eller at du ikke må ombygge dele af lejligheden.
 • Tjek ejerforening og fællesudgifter. Vær opmærksom på størrelsen af fællesudgifterne, ejerforeningens økonomi og få gerne udskrifter fra de seneste rapporter og generalforsamlinger, så du ved hvad man taler om og overvejer på kort og lang bane. Er der planer om at renovere taget? Er der løbende problemer med vandinstallationerne? Er der em sund opsparing i foreningen til uforudsete udgifter? mv.
 • Isolering og energiforbrug. Bemærk hvilken isolering, der er i ejendommen og tjek især forbrug af vand, varme og el. Det er oftest en stor udgiftspost der kan svinge meget mellem ejendomme.