Opdateret: 11 Maj 2022

Fem usandsynlige scenarier som boligejer i 2022

Når du bliver boligejer, kan du komme ud for nogle grimme overraskelser, hvor nogle mere sandsynlige end andre. Det kan være svært at forstille sig, hvad der kan ske - derfor får du her fem scenarier, du som boligejer du nok ikke lige havde set komme, men som ikke desto mindre er ret sandsynlige.

I har netop købt jeres drømmehus med en have, som hverken er for stor eller lille, og naboerne er venlige og har lige været ovre med en frugttærte og en velkommen til-blomst. Alt er fryd og gammen. Tilstandsrapporten var uden nævneværdige anmærkninger, der er ikke noget at være bekymret for. Intet. I kan sove trygt om natten. Tror I. For hvad er egentlig det værste, der kan ske? Statistisk desværre en hel del - også selvom jeres hus virker solidt og uden skavanker. 

Vidste du, at næsten hver 2. husejer melder en skade det første år i deres nye bolig?

1: Pludselig er kælderen fuld af vand

30% af husejere som er forsikret hos os oplever at blive ramt af skader på rør og VVS-installationer. Vandrør bliver gradvist tæret over tid, og det kan være svært at forudsige, hvornår skaden sker. Ikke særlig fedt, når hele pladesamlingen eller vintergarderoben stadig står nede i kælderen. I papkasser. På gulvet.

2: Radon hvad for noget?

Mere end 300.000 huse i Danmark har ifølge en landsdækkende undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen et for højt niveau af den kræftfremkaldende giftgas radon. En af jeres venner har derfor anskaffet sig en radonmåler, og den vil I da gerne låne. Bare for at sikre jer, at der ikke er for meget af den her mystiske, lugtfri og usynlige giftgas, som I aldrig før har hørt om, i jeres hjem. Lige indtil I rent faktisk låner den og opdager, at radonniveauet i jeres hus er flere hundrede procent over grænseværdien.

Det går jo ikke. I er nødt til at få installeret dampspærre og udluftningskanaler i hele underetagen. Radon er især vigtigt at være opmærksom på, da det ikke er omfattet af forsikringen.
Chef for ejerskifteskade i Gjensidige, Martin Persson fortæller, hvordan du skal håndtere radon-problematikken:

»Som huskøber skal man være opmærksom på, om man køber et hus i et af de områder i Danmark, hvor der er risiko for radon. Det kan man danne sig overblik over i tilstandsrapporten, hvor der er et Danmarkskort med områdeklassificering af radonniveauet.«

3: Lynet slår ned. Ja, det gør det faktisk

Forestil dig, at mens I sidder i stuen og læser avis og drikker kaffe i tordenvejret, popper alle stikkontakter pludselig ud, en blå gnist knalder fra lampeudtaget i loftet, og der lugter af brændt plastic. I havde ikke lige tænkt over, at man faktisk godt kan få installeret en lynafleder på taget af sit hus og undgå den slags overraskelser. Det ved I så nu. Heldigvis har I fuldkommen styr på forsikringerne, og det kommer jer til gode nu: »På husforsikringen er der en branddækning, som kan hjælpe med skade forårsaget af lynnedslag,« forklarer skadebehandler hos Gjensidige, Kristian Skandbo Sørensen.

4: I holder fest, og gulvet var ikke forberedt

8% af boligejere med ejerskifteforsikring hos os bliver ramt af skader på gulv og gulvkonstruktion. Når det bare er jer selv, der går rundt over de ganske vist let fjedrende gulvbrædder, er det muligvis intet problem, at gulvkonstruktionen har set bedre dage. Men så inviterer I gæster, og gæsterne begynder at danse. Hoppe faktisk. Dét kunne gulvplankerne ikke holde til, og I suser lige ind blandt de 8% gulvproblem-ramte boligejere. Heldigvis har I sørget for at tegne ejerskifteforsikring, så den økonomiske lussing er til at overse.

5: Kastanjetræet i haven er smukt, men...

10% af vores husforsikringskunder bliver ramt af skader på grund af vejret. Stormflod, orkan, den slags. I har besluttet at beholde det gamle kastanjetræ, der står i et hjørne af haven og kaster en stemningsfuld skygge om sommeren. Men I har ikke lige tænkt over, om træet er et såkaldt risikotræ. Risikotræer er de træer, der er placeret faretruende tæt på boligen, er angrebet af råd, står i et fugtigt jordstykke, eller har insekthuller eller svampe på barken. Alt sammen faktorer, der øger risikoen for, at træet vælter og rammer jeres hus. Og det sker rent faktisk. Under en storm vælter træet. Ned midt i den kvist, I netop havde fået bygget. Med fremtidens vejr vil andelen af boligejere, der bliver ramt af den type skader, sandsynligvis kun stige fra de nuværende 10%.

Inden du begynder at ligge søvnløs og frygte det værste, så husk, at vores ejerskifteforsikring og husforsikring dækker langt de fleste alvorlige skader på din bolig. Så kan vejret, vandrørene og gulvplankerne bare komme an. 

Ejerskifteforsikring

Vores ejerskifteforsikring dækker skjulte skader, som ikke står i tilstandsrapporten, og som allerede eksisterede, da du overtog boligen.