Opdateret: 23 Mar 2022

Byder du indbrudstyven velkommen?

Indbrudstyve udnytter boligens svage punkter på jagt efter værdigenstande. Men du kan gøre arbejdet meget vanskeligere for dem.

Tyven vælger bagdøren

Tømrer der står og kigger ut gennem vinduet

– Statistikken viser, at terrassedøre og andre bagindgange er tyvenes favorit. Sådanne døre ligger oftest mere i skjul end hoveddøren, og er som regel meget nemmere at bryde op, siger tømrer og rådgiver i Gjensidige, Simon Olsen.

 

Desuden er og bliver vinduer et svagt punkt. Simon minder om underboringstyve, der borer sig ind i vinduesrammen og løfter håndtaget, som styrer låsen, op. Men oftest er det vindueskarmene, som bliver brudt op med brækjern.

 – Det sker sjældnere, at tyvene kommer ind ved at smadre glasset i et vindue eller i døren. De foretrækker andre måder at komme ind på end gennem knust glas, fortæller Simon.

Ved hvad de vil have

Berigelsestyve, i hvert fald de mest professionelle, ved godt hvad de vil have, og hvor de skal lede. Ædle metaller og penge står øverst på tyvenes hitliste, efterfulgt af mobiltelefoner og andre elektroniske gadgets.

– Ud over guld, sølv, kontanter og elektronisk udstyr går tyvene efter dyrt tøj, sportsudstyr og kostbart værktøj. Heldigvis er der få våbentyverier, men der findes eksempler på, at et våbenskab er blevet kastet ud fra anden etage i et forsøg på at åbne det, oplyser Simon.

Ny trend: chok-indbrud ved højlys dag

Stadig flere oplever, at kriminelle begår indbrud i boligen, mens folk er hjemme. Tidligere var det ikke ualmindeligt, at tyve brød ind om natten, imens man lå og sov, men målrettede ”chok-indbrud” ved højlys dag er en ny trend.

– Her er der tale om såkaldte hit and run-tyverier, hvor tyven går ind i et ulåst hus midt om dagen. Mens folk er hjemme, formår de kriminelle at stjæle små og let omsættelige, værdifulde genstande. Data fra Forsikring og Pension viser fx at en femtedel af indbruddene sker mens de indbrudsramte er hjemme, og heraf flere ved højlys dag, siger Simon og giver seks tips til, hvordan du kan stoppe indbrudstyven:

1. Styrk boligens svage punkter

Sørg for at døre og vinduer har lås af god kvalitet. Sikringsbeslag reducerer risikoen yderligere.

– Tyve kan bruge brækjern til at bøje dørkarmen ud, således at låsestiften vippes ud af spalten. Det kan du forhindre ved at tage dørlisten på indersiden af og indsætte en træklods mellem dørkarmen og skinnesystemet i samme højde som låsen, fortæller Simon.

Nogle moderne døre har skruer/bolte, som tjener det samme formål, hvis de skrues ud til karmen. I øvrigt bør terrassedøre have en lås med løs nøgle. Hvis du fjerner nøglen, når du er ude at rejse, vil tyven ikke kunne bruge døren til at stikke af med dine ting.

2. Lås døre og luk vinduer

En selvfølge når du ikke er hjemme, men du bør overveje også at låse, når der er folk i huset.

– Det er forståeligt, at mange synes, det er ærgerligt, at de må låse sig inde i løbet af dagen. Men det er et effektivt tiltag mod ubudne gæster. Husk også at huset er udsat, hvis dørene står ulåst, mens du eksempelvis er ude i haven på den anden side af huset, advarer Simon.

3. Få det til at se ud som om, du er hjemme

Undlad at rydde ting op, som får huset til at se beboet ud. Lad gerne kaffekoppen stå på stuebordet. Tyve ser ofte efter tegn på, at du er bortrejst – for eksempel gardiner der er trukket for, visne blomster og lignende.

– En fuld postkasse og en tom skraldespand er tegn på, at du ikke er hjemme. Bed en nabo eller en bekendt om at tømme postkassen, anbefaler Simon.

Digitale kontakter eller kontakter med timer til lamper og radio kan få det til at se ud som om, du er hjemme. Det er også vigtigt at have nok udendørslys.

4. Pas på værdigenstandene

Undlad at have værdigenstande liggende synligt i vinduet. Opbevar dem et sted, hvor det er usandsynligt, at tyven vil lede, og helst bag lås og slå.

– Vi anbefaler dig at mærke, fotografere og lave en liste over værdigenstande. På den måde bliver det nemmere at spore tyvegodset tilbage til dig, og desuden vil en oversigt forenkle et eventuelt forsikringsopgør, siger Simon.

5. Hjælp ikke indbrudstyven

Lås garager og kælderdøre. Mange indbrud sker på anden sal, der ofte ikke er lige så godt sikrede som førstesalen. Tyve kan også benytte din stige til at klatre ind. Lås stigen fast og fjern andet værktøj, så det ikke ligger tilgængeligt.

6. Overvej en alarm

En alarm er ingen garanti imod indbrud. Men i valget mellem to boliger vil tyven næsten altid vælge den uden alarm. Nye smart-alarmer har også kamera og en tale- og lytte-enhed, som gør, at tyvene både bliver set og talt til fra alarmcentralen. En alarm med udrykningstjeneste vil også ødelægge resten af tyvens arbejdsdag i nærmiljøet.

Læs andre relevante artikler

Indboforsikring

Sikre dig selv, dine ting og din husstand med vores indboforsikring. Vi rykker ud indenfor en time ved akutte skader.