Opdateret: 11 Aug 2022

Tre typer gør-det-selv-projekter du SKAL holde dig fra

Det kan være fristende at kaste sig ud i selv at forbedre sin bolig. Man tænker måske, at det kan man da godt klare i en snæver vending. For eksempel de dér rør, der løber langs væggen. Noget kan klares i en snæver vending. Men der findes i hvert fald tre slags gør det selv-projekter, du bør holde dig fra. Og ja, rørene, der løber langs væggen, er et af dem.

 

El, VVS og nedrivning af vægge. Disse tre områder er noget nær forbudt farvand, når du kaster dig ud i gør det selv-projekter i hjemmet. I hvert fald, hvis du ikke har en professionel håndværkerbaggrund inden for disse områder. Byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra virksomheden EBAS forklarer her, hvorfor netop disse tre typer projekter er særligt risikable at kaste sig ud i. Også selvom du mener, du har hænderne skruet rigtigt på. Til sidst i artiklen kan du læse, hvad du, rent forsikringsmæssigt, skal være opmærksom på, hvis du alligevel giver dig i kast med selv at udføre ombygninger i hjemmet.

1: El

»Her er risikoen simpelthen, at man får lavet noget, der giver kortslutning og starter en brand. Man skal altid holde sig fra at pille ved el-installationerne, hvis man ikke er professionelt uddannet. Alt, hvad der har med el at gøre, er bare rigtig farligt,« siger Bo Halm Andersen.

Så selvom det er irriterende, at du ikke kan komme videre med dit projekt her og nu, og der »kun lige« skal trækkes en ledning, skal du stoppe dig selv og ringe til en professionel. Og nej, det er ikke nok at iføre sig gummisko. El er ikke noget, man spøger med.

Vidste du, at hver 10. boligejer oplever skader på husets el?

2: VVS

Hvis man som selvsikker gør det selv-mester kaster sig ud i at fifle med husets VVS-installationer kan det føre til nogle rigtig store skader. Forestil dig et lag af vand på stuens parketgulv eller en fontæne, der springer fra et rør under vasken i køkkenet. Og du kan bare ikke finde ud af at stoppe det igen.

»VVS-skader er nogle af de rigtig dyre. Det kan være noget så simpelt, som at man får skilt noget ad og ikke får samlet det rigtigt igen. Så VVS ville jeg helt klart også holde mig fra,« siger Bo Halm Andersen.

Vidste du, at 20% anmelder skader på deres VVS-installationer?

3: Nedrivning af vægge

»Mange tænker måske ikke over, at man ikke bare kan rive eksempelvis den væg ned, som løber mellem stuen og køkkenet, hvis man vil lave et køkken-alrum. Men her er det altså vigtigt at få lavet en ingeniørberegning og tjekket, om væggen er bærende, inden man begynder at fjerne den,« forklarer Bo Halm Andersen.

Så hold lige lidt igen med mukkerten og ring til en rådgiver, der kan fortælle dig, om du er i gang med at rive ikke bare væggen, men hele dit hus ned. Ellers ender dit køkken-alrum måske med at blive en udendørsterrasse i stedet.

Vidste du, at næsten hver 2. husejer melder en skade det første år i deres nye bolig?

Husk at tjekke forsikringen, inden du går i gang

Hvis du alligevel kaster dig ud i det helt store gør det selv-projekt i hjemmet, fordi du bare har styr på det der med hammere og boremaskiner, ja, så skal man huske, at det kan have forsikringsmæssige konsekvenser, hvis man selv udfører arbejde, der kræver håndværksmæssig autorisation. Så dækker forsikringen nemlig ikke:

 »Det vigtigste er, at man ikke går i gang med især el- og VVS-installationer uden at have en autoriseret installatør med inde over. Undlader man at gøre det, så kan det dels være forbundet med en vis risiko i forhold til, at installationerne ikke virker korrekt, og det kan være med vand- eller brandskade til følge. Herudover er det vigtigt i forhold til ansvar, at man som husejer sørger for, at de områder, hvor der kræves autorisation, bliver renoveret, udbedret eller udført af en autoriseret håndværker,« forklarer taksator hos Gjensidige Morten Svarre Langner.

Uanset hvor forsigtig du er, og hvor mange dygtige håndværkere og rådgivere, du trækker på i processen, er det altid vigtigt at have styr på forsikringerne, inden du begynder dit gør det selv-projekt. 

Læs mere om vores ejerskifteforsikring eller beregn din pris på vores boligpakke - en samlet forsikringsløsning, der er skræddersyet til dig, der bor i hus.