Publiceret: 23 Mar 2022

»Vi tænker lidt på at rive den her betonvæg ned«

Det er ikke alle ombygninger, det er praktisk muligt – eller lovligt – at gennemføre. Husk at tage en professionel med på råd, inden du drømmer dig alt for langt ind i en verden af tagterrasser, hvælvede lofter og fuldt udnyttede kældre. Og husk altid at forsikre dig, inden du går i gang.

Det kan være fristende at begynde at planlægge en række ombygninger, allerede mens I er ude at se på jeres potentielle drømmehus. Hvis lige dén der væg blev pillet ned, og hvis man lige kunne få lavet en tagterrasse heromme bagved. Ud til baghaven. Ja, nemlig, sådan skal det være. Sådan bliver det. Eller hvad? Ikke nødvendigvis. Ofte er det hverken økonomien eller fantasien, der sætter grænser for det helt store ombygningsprojekt. Det gør derimod faktorer, man nemt kan glemme i sin begejstring som kommende boligkøber, nemlig lovgivningen og det byggetekniske.

Lovgivningen

Hvad angår lovgivningen, så skal du være opmærksom på, at visse ombygningsprojekter skal godkendes hos kommunen, især hvis projektet kan tænkes at påvirke naboerne.
Her er anlæggelsen af en ny tagterrasse lidt af en klassiker. Først og fremmest skal en tagterrasse altid placeres mindst 2,5 meter fra skellet. Derudover er det vigtigt, at terrassen ikke er til gene for dine naboer ved eksempelvis at give dig et alt for stort indkig til deres have. Desuden vurderer kommunen, om dit projekt afviger fra lokalplanen for området, og hvis den gør, ja, så bliver det svært at få tilladelsen i hus. Husk derfor altid at være på den rigtige side af loven, når du planlægger dit ombygningsprojekt. Ikke mindst fordi forsikringen heller ikke dækker, hvis du udfører ulovlige byggeprojekter i boligen.

Det byggetekniske

En anden og meget vigtig ting, man skal være opmærksom på, når man drømmer om at lave forbedringer, er det byggetekniske. Nogle ombygninger er simpelthen ikke byggeteknisk forsvarlige at udføre. Det kan for eksempel være at rive en væg ned for at slå rum sammen, så man får en større stue. Her er det vigtigt at få en ekspert til at vurdere, om det vil være forsvarligt at fjerne væggen, eller om den er en vigtig del af husets bærende konstruktion. Det gælder også, hvis du blot vil lave et hul i væggen til en døråbning eller et vindue. Hvis du kaster dig ud i den slags uden at have fået det tjekket efter af en ekspert, kan det ende med alt fra revner i murværket til decideret sammenstyrtning. Det er derfor en god idé at have en uvildig sagkyndig med rundt i huset, inden I skriver under på købsaftalen, for at vurdere, hvilke ændringer der er realistiske at foretage.

Når du så går i gang...

Hvis du har taget højde for både lovgivningen og de byggetekniske begrænsninger og er klar til at kaste dig ud i det store gør det selv-projekt, er det selvfølgelig altid vigtigt at »gøre tingene med fornuft« som vores taksator Morten Svarre Langner, forklarer. Det betyder nærmere bestemt, at du ikke skal kaste dig ud i at lave om på eksempelvis VVS- og el-installationerne uden at have en autoriseret installatør inde over. Udover at det kan være farligt og føre til store skader, betyder det også, at forsikringen ikke dækker, hvis noget skulle gå galt. Hvis du vil være på den sikre side rent forsikringsmæssigt, er det i det hele taget en rigtig god idé at sørge for at inddrage kyndig professionel vejledning, når du skal bygge om. 

Læs mere om vores ejerskifteforsikring eller beregn din pris på vores boligpakke - en samlet forsikringsløsning, der er skræddersyet til dig, der bor i hus.

Kilder: Gjensidige og Bolius

Vidste du, at næsten hver 2. husejer melder en skade det første år i deres nye bolig?

Ejerskifteforsikring

En ejerskifteforsikring dækker skjulte skader, der ikke står i tilstandsrapporten, og som allerede eksisterede, da du overtog boligen

Boligpakken

Du kan spare både tid og penge ved at samle ejerskifteforsikring, husforsikring og indboforsikring i Boligpakken. Udover økonomisk sikkerhed, får du ovenikøbet 10% samlerabat.