Opdateret: 7 Apr 2022

Tre dokumenter du skal forstå, inden du skriver under

Det er vigtigt altid at gennemgå tilstandsrapport, eleftersynsrapport og energiplan, når du skal købe hus. Læs her, hvorfor netop disse tre dokumenter er så vigtige.

Det kan være forvirrende at holde styr på, hvilke dokumenter du skal huske at få læst grundigt, inden du skriver under på drømmehuset. Hvad bør få de røde advarselslamper til at blinke? Hvad er almindeligt ’slid’ og hvad er klamphuggeri? Tre dokumenter er centrale for at undgå grimme overraskelser.

1: Tilstandsrapporten

En tilstandsrapport er kort fortalt en byggesagkyndigs kortlægning af husets relative tilstand set i forhold til dets alder og type. I en 100 år gammel muremestervilla vil det være forventeligt med en del slitage og ’skavanker’ og disse vil derfor ikke blive påpeget i tilstandsrapporten. En tilstandsrapport er derfor ikke nogen garanti mod, at dit hus har skader, og selvom mange tror det, er tilstandsrapporten heller ikke lovpligtig. Hvorfor er tilstandsrapporten så alligevel vigtig? Det er den, fordi den er obligatorisk, hvis der skal tegnes en ejerskifteforsikring, som dækker uforudsigelige skader på huset for både sælger og ejer op til ti år efter handlen.

2: Elrapporten

En elrapport minder om en tilstandsrapport og bruger en lignende vurderingsmetode, men retter sig mere specifikt mod husets synlige elinstallationer. I gennemgangen bliver der lavet stikprøver på stikkontakter og lampeudtag, og det bliver undersøgt, om der er fejl eller deciderede ulovligheder i husets elinstallationer. Elrapporten er ikke lovpligtig, men den er vigtig, for du forestiller dig ikke, hvad der findes af farligt el-klamphuggeri derude! Ligesom tilstandsrapporten er elrapporten desuden obligatorisk for, at der kan tegnes en ejerskifteforsikring.

3: Energiplanen

Energiplanen, også kaldet energimærket, er modsat tilstandsrapporten og elrapporten lovpligtig. Et hus må simpelthen ikke sættes til salg uden en vedlagt energimærkning og en plan for, hvilke rentable energiforbedringer, der foreslås gennemført på boligen i fremtiden. Det centrale i energimærkningen er, at den giver dig et billede af, hvor stor en varmeregning du kan forvente at skulle betale om året. Det er aldrig fedt at opdage, at man har fyret for gråspurvene for tusindvis af kroner, når det allerede er for sent. Derfor: husk at læse energiplanen grundigt.

Lad ikke uforudsete skader vælte din økonomi

Når man skal købe eller sælge et hus er det naturligt at bekymre sig. For hvad hvis dit kommende hus gemmer skjulte skader, som slår bunden ud af din økonomi. Eller - hvis du er sælger - bekymringen for, at den bolig, du har solgt, har skjulte mangler, som du har et ansvar for at dække. Faktisk er det over 50% af husejere med ejerskifteforsikring hos os, der anmelder skader i forsikringsperioden. En ejerskifteforsikring dækker uforudsete skader og kan spare dig for tusindvis af kroner. 

Husk, at det altid er påkrævet, at der foreligger en tilstandsrapport, elrapport og energiplan for huset, hvis du skal tegne en ejerskifteforsikring. Læs mere om vores ejerskifteforsikring eller beregn din pris på vores boligpakke - en samlet forsikringsløsning, der er skræddersyet til dig, der bor i hus.

Vidste du, at næsten hver 2. husejer melder en skade det første år i deres nye bolig?

Bolig pakken

Spar 10% på dine forsikringer ved at samle indboforsikring, husforsikring og ejerskifteforsikring i Boligpakken.

Rørskaderne har indtaget Danmark

Det kan koste tusindvis af kroner i renoveringsomkostninger og ødelagte rør Her får du en byggesagkyndigs fire råd til at forebygge dem.