Opdateret: 3 Maj 2022

Danskerne løber fra parkeringsskaderne

Fire ud af ti danskere har fået en eller flere parkeringsskader de sidste tre år, og kun i 9 % af tilfældene er der nogen, som tager ansvar for skaden. Dette er tal, der desværre ikke har udviklet sig de sidste mange år. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Alt for mange oplever at få parkeringsskader uden nogen tager ansvaret for at have lavet dem. Hos Gjensidige bliver der anmeldt flere end 8.000 p-skader om året, hvilket gør det til den mest hyppige bilskade. Gennemsnitsprisen for en parkeringsskade ligger i omegnen af 10.000 kr.

”År efter år kan vi desværre konstatere, at der stadig er alt for mange, der får de her fuldstændig unødvendige parkeringsskader. Og det er simpelthen ikke godt nok, at størstedelen stadig ikke giver sig til kende, når de er kommet til at ramme en anden bil,” siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring.

Efterår og vinter er højsæson

Som dagene bliver kortere og mørket trænger sig på, stiger risikoen også for p-skader. November og december er sædvanligvis de måneder, hvor flest biler får buler på parkeringspladsen.

”Black Friday, jul og januarudsalg er alle ting, der får bilisterne til at besøge indkøbscentrene. Det betyder derfor mere trængsel på parkeringspladserne og flere skader. Det er vigtigt, at folk er ekstra opmærksomme i disse måneder, hvor der ofte er kamp om parkeringspladserne,” siger Henrik Sagild.

Sådan dækker forsikringen

Måske giver mange sig ikke til kende ved p-skader, fordi de er i tvivl om, hvordan forsikringen dækker. De danske forsikringsselskaber dækker ofte lidt forskelligt, men i udgangspunktet er der to forsikringer, der kan komme i spil:

  • Kaskoforsikring
    Den dækker i udgangspunktet skader, man har fået på egen bil, hvis den skyldige ikke har givet sig til kende. Har man ikke en kaskoforsikring til sin bil, må man selv betale udgifterne til reparation af bilen.
  • Ansvarsforsikring
    Hvis man laver en skade på en anden persons bil, dækker denne forsikring. Ansvarsforsikringen er lovpligtig.

Derudover kan der i nogle forsikringer være en selvrisiko. Selvrisikoen er det beløb, der bliver trukket fra udbetalingen. Hvis det koster 3.000 kroner at få repareret bilen, og man har en selvrisiko på 2.000 kroner, får man dækning på 1.000 kroner.

Sådan forsikrer du dig mod parkeringsbuler

Vi ved hvor irriterende det er at få en skade på sin bil, som man ikke selv er skyld i. Hos os er det heldigvis noget, man kan forsikre sig mod. Vælger du udvidet friskade som et tilvalg til din bilforsikring, er du forsikret mod parkeringsbuler og hærværk, som en ukendt person har lavet på din bil.

Sådan undgår du parkeringsskader

Se hvordan du beskytter dig bedst mod ærgerlige parkeringsskader. Bliver din bil ramt af en skade, mens du holder parkeret, er du langt fra alene

Ny i trafikken

Vi har samlet en række gode råd, så du er godt rustet til at komme ud på vejen for første gang og så du kommer fra A til B med ro i maven.