Opdateret: 9 Aug 2022

Hver tiende fravælger vinterdæk

Om vinteren er vinterdæk afgørende for at undgå ulykker i trafikken. Alligevel vælger hver tiende danske bilist ikke at montere vinterdæk i vinterhalvåret, selvom det betyder dårligere trafiksikkerhed. Det viser en undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring.

Når du kører på sommer- eller helårsdæk i vinterføre, kan du risikere at skulle bruge helt op til dobbelt så lang bremselængde, end hvis man kører på vinterdæk. Dette kan føre til meget farlige situationer for både dig selv og dine medtrafikanter. 

”Bremselængden er helt afgørende, når det kommer til at undgå ulykker i trafikken, og her gør vinterdæk bare en rigtig stor forskel i forhold til andre typer dæk, når det er vinterføre. Derfor bør man virkelig tænke sig godt om, inden man dropper at skifte til vinterdæk,” siger Henrik Sagild, Skadedirektør i Gjensidige Forsikring, der samtidig peger på, at man ikke bør vente med at træffe en beslutning til sidste øjeblik. 

Alligevel vælger ni procent af de danske bilister at køre på sommer- eller helårsdæk hele året. Det svarer til 233.000 biler, der i vinterhalvåret ikke får monteret vinterdæk. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring.

Derfor skal du skifte til vinterdæk

I Sverige og Norge er det lovpligtigt at skifte til vinterdæk, når frosten nærmer sig, men selvom det ikke er et lovkrav herhjemme, mener hele 70 procent af danskerne alligevel, at der også burde være lovkrav i Danmark. 

Og det kan Henrik Sagild, godt forstå. 

”Hvert år kan vi desværre konstatere, at mange først vælger at skifte til vinterdæk, når vinteren for alvor er sat ind, hvilket ofte er alt for sent. En god tommelfingerregel er at skifte til vinterdæk, når temperaturen kommer under syv grader, for der begynder der at komme frost i de tidlige og sene timer af døgnet. Derudover risikerer man ventetid på at få skiftet dækkene, hvis man venter til, frosten allerede har sat ind,” siger Henrik Sagild. 

Selvom sneen endnu ikke daler i Danmark, bliver vejen stadig glat. Derfor er det en god idé at få sat vinterdæk på før vinteren for alvor sætter ind. Så hjælper du også med at reducere risikoen for ulykker i vintermånederne. 

Bilforsikring med gode dækninger

Med vores bilforsikring kan du med ro i maven sætte dig bag rattet. Køb din bilforsikring online og spar 10%. Beregn din pris på få sekunder og køb her.