Middelaldrene par sidder på forsæderne af deres i bil - måske på vej på kør-selv-ferie.

Opdateret: 8 Okt 2021

Klar til bilferie? Få de bedste tips til sommerens langfart

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige, Jan Fleinsjø, giver her tip til, hvordan du kan hjælpe trafikken med at glide og skabe mindre bilkø – og få en hyggeligere biltur. Selv med utålmodige unger på bagsædet.

Med mange timers kørsel foran dig, en endeløs bilkø og børn der mister tålmodigheden allerede i indkørslen hjemme, kan du nemt komme til at overveje, hvorfor i alverden i begiver jer ud på langfart i bil – igen.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige, Jan Fleinsjø, fortæller, at der er visse ting, du kan gøre for at gøre bilturen mere behagelig både for dig selv og andre trafikanter.

– Bilkø, som ikke opstår på grund af myldertrafikken, skyldes ofte, at der er sket et uheld. Og da er det vigtigt at undgå såkaldt «kiggekø», der opstår, fordi mange bilister ikke kører normalt forbi ulykkesstedet, men i stedet bremser op for at tage et kig. Det medfører, at køen forplanter sig videre, siger Jan.

Planlæg turen

Han lægger også vægt på, at det er vigtigt at planlægge køreturen godt.

Når du skal på en lang tur, er det en god ide at tjekke vejrmeldingen, så du kan forberede dig derefter. Husk fx at pakke godt med drikkevarer med i bilen, hvis du skulle være uheldig at få motorstop eller lignende, for det kan jo tage lidt tid, før hjælpen kommer. 

– Kør efter forholdene og lad dig ikke påvirke af, at trafikken og en eventuel bilkø hober sig op bag dig. Så er det bedre at stoppe og lade bilerne slippe forbi, understreger Jan.

Indlæg pauser

Han siger, at det både er vigtigt at få tilstrækkeligt med mad og hvile, og at det er en god idé at indlægge nogle stop undervejs.

– Pauser på langfarten er vigtig for at modvirke chaufførtræthed – særligt når der er meget trafik og krævende køreforhold. Hvis I er flere i bilen, der kan køre, kan det også være en god ide at skiftes til at køre, siger han.

Et andet tip er at sørge for underholdning til bagsædets utålmodige passagerer.

– De fleste af os har nok oplevet, at flere timer i bil kan være en prøvelse for de mindste, og da kan det være en god idé at have aktiviteter som bilbingo eller en tablet med film, lydbog eller musik tilgængelig for børnene. Du skal blot huske at sikre tabletten og andre løse genstande i kabinen, hvilket nemt kan klares – der findes mange forskellige monteringsadaptere til bil, siger Jan.

Desuden opfordrer han til at have en nakkestøtte med, hvis børnene skal sove på bagsædet.

– Børn bør ikke bære for meget tøj under sikkerhedsselen i bilen. Det kan nemlig mindske sikkerheden ved en eventuel kollision, og desuden vil et tæppe formentlig være mere komfortabelt for barnet, afslutter bilmekanikeren.

Tre tips til bedre trafikafvikling og mindre bilkø

1. Undgå at skabe din egen bane
Når du kører i kø, er det vigtigt, at du følger trafikken og ikke opretter en separat bane for selv at komme hurtigst muligt af sted. Det vil bare resultere i, at andre kommer ind imellem, og bremsningen forplanter sig bagud i rækken og skaber endda mere bilkø.

2. Undgå baneskift 
Undlad at skifte bane, hvis der ikke er ordentlig plads. Det kan ofte gøre ondt værre, da det skaber en nødbremsning i banen, du skifter til. Som regel er det bedst at holde sig i den bane, du allerede er i.

3. Kør frem til banen slutter
Ved indsnævringer og sammenfletninger bør du køre helt frem til banens afslutning for at undgå trafikpropper. En naturlig sammenfletning, hvor hver anden bil kommer ind, vil give det bedste flow.