Opdateret: 9 Sep 2022

Glemt håndbremse kan koste mange millioner

Årligt triller tusindvis af parkerede biler af sted uden chauffør og skaber livsfarlige situationer samt skader for millioner af kroner. Ofte skyldes det, at chaufføren har glemt at trække håndbremsen.

Vores data viser, at forsikringsbranchen modtager op imod 2.000 skadeanmeldelser om året, fordi chaufføren har glemt at trække håndbremsen, eller har sat bilen i gear ved parkering. Isoleret set modtager Gjensidige flere af denne type skadeanmeldelser om ugen. Dertil kommer alle de tilfælde, hvor bilen når at blive bremset, inden det går galt.

– Jeg tror, mange ved, hvordan det er at komme tilbage til, hvor man parkerede bilen, for at opdage at den er væk. Første tanke er måske, at den er stjålet, inden man indser, at den er rullet af sig selv, siger kommunikationschef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Han mener, det kun er tilfældigheder, der gør, at der ikke er flere, der kommer til skade eller i værste fald omkommer i sådanne ulykker. Forsikringsselskabet hører ofte om skrækhistorier, som kunne være gået grueligt galt.

– En trillende bil, som er kommet op i fart, er næsten umulig at stoppe, hvis du ikke sidder inde i den. Vi har eksempler på børn, der har siddet på bagsædet, eller som har været lige ved at blive ramt, fortæller Pål.

Skader for millioner

De mange hændelser giver materielle skader for mange millioner kroner hvert år. Sådanne skader dækkes som hovedregel af bilforsikringen, men du kan risikere at få reduceret erstatningen.

– Hver enkel sag bliver vurderet hver for sig, men har du optrådt groft uagtsomt, kan erstatningsbeløbet blive reduceret, påpeger Pål.

Jeg skal bare lige...

Pål fortæller, at skaderne ofte sker i forbindelse med, at chaufføren har travlt, er stresset, eller bliver distraheret af andre hændelser, når han eller hun parkerer.

– Det kan være, man bare skal en kort tur ind i en butik eller tankstation, eller at man glemmer at trække håndbremsen på parkeringspladsen udenfor indkøbscenteret, siger han.

Han advarer stressede forældre om ikke at glemme håndbremsen, når de skal hente børn en travl eftermiddag.

– Selv hvis du bare skal holde kort tid i indkørslen, mens du henter noget inde i huset, skal håndbremsen trækkes, siger han.

Fem alvorlige situationer

  1. Chaufføren parkerede med motoren i gang, og på bagsædet sad et lille barn. Bilen trillede ned ad en bakke og undgik til alt held at ramme to huse, før den stoppede på en mark. Bilen blev totalskadet for 250.000 kroner. Heldigvis gik det godt med barnet på bagsædet.
  2. Chaufføren parkerede på et relativt fladt underlag udenfor sit hus. Alligevel begyndte bilen at trille stilfærdigt af sted. 150 meter senere nåede den en stejl bakke, og farten steg. Bilen susede ind i en have og landede i et redskabsskur. Det førte til skader for 100.000 kroner på skuret og store materielle skader på bilen. Tilfældigheder gjorde, at bilen ikke trillede ud over en kant og ned på taget af et rækkehus nedenfor.
  3. Imens chaufføren var inde for at hente sit barn i børnehaven, begyndte bilen at trille på et sted, hvor mange både store og små færdedes. Bilen landede til sidst i en grøft, og til alt held kom ingen til skade.
  4. Chaufføren standsede for at hente post, men bilen stod ikke i gear, og håndbremsen var heller ikke trukket. Bilen trillede baglæns gennem en lille skov og standsede, da den nåede bagsiden af et hus, hvor et lille barn på en trehjulet cykel netop havde forladt stedet. Bilen fik store materielle skader, men heldigvis kom ingen til skade.
  5. Chaufføren parkerede bilen i tomgang udenfor sin garage uden at trække håndbremsen. Mens han var inde i huset, trillede bilen baglæns og ramte et træ. Det gav skader for 25.000 kroner.

Ny i trafikken

Vi har samlet en række gode råd, så du er godt rustet til at komme ud på vejen for første gang og så du kommer fra A til B med ro i maven.