Vedligeholdelse

Gode råd til vedligeholdelse af din bil

 1. Tag billeder. Der kan forekomme skader ved bilvask. Hvis dette sker, er det en god ide at tage billeder der viser fejl og mangler ved maskinen, og tage billeder af de skader der sker på din bil.
 2. Husk serviceeftersynet. Det sikrer at din bil får et langt liv. Mekanikeren gennemgår bremse- og kølervæske, olieskift, kontrol af dæk, styretøj, undervogn, udstødning, aircondition og en lang række andre tjek/skift.
 3. Tjek og skift olien. Olien og oliefilteret sørger for, at bilens motor og stempler er velsmurte og fri for snavs, så gør det gerne til en rutine at tjekke olien hver eller hver anden gang, du tanker.
 4. Være opmærksom på bremserne. En tommelfingerregel er at få tjekket bremserne og skiftet bremsevæske minimum én gang årligt. I det daglige kan du forlænge bremsernes levetid ved at bruge motorbremsen, eller ved at lade bilen køre i frigear og gå ned i fart inden du bremser eller at tømme bilen for affald og skrald og andet opbevaret materiale, der kan gøre den tungere.
 5. Skift dæk med årstiden. Du kan skifte til sommer- eller vinterdæk, eller du kan køre med helårsdæk. Uanset, så husk at tjekke om rilledybden er nedslidt, det gør du på siden af dækket, hvor en højdemarkering for dybden fremgår.
 6. Hold øje med instrumentbrættet. Se i hvilken farve advarselslamperne lyser. Grøn er blot til information. Gul/orange indikerer, at handling er påkrævet. Rød betyder, at bilen skal på værksted (og gerne hurtigt).
 7. Vask bilen. Det forlænger bilens robusthed og levetid, når du med jævne mellemrum gør din bil ren. En god vask forhindrer rust og tæring, da påvirkning fra vind, vejr, insekter m.v. kan ødelægge bilens karosseri, lak og maling.
 8. Undervognsbehandling. Husk at sørge for at din bil får en undervognsbehandling. Det danske vejr er en barsk omgang for bilen. Derfor er det en god ide at få din bil undervognsbehandlet regelmæssigt - det vil sige, at du skal have undervognen rustbeskyttet. Rustbeskyttelse stopper begyndende rust, og fungerer også forebyggende.
 9. Brug tid på at sætte dig ind i bilens funktioner. Moderne biler har mange funktioner og hjælpemidler, men de kan overraske hvis man ikke kender dem, for eksempel forskellige alarmer, advarsler og automatikker.

Se mere om vores bilforsikring.

Gode råd til når bilen går i stykker på vejen

(Gjensidige vejhjælpsikrer, at du altid kan få den nødvendige hjælp uanset om skaden er dækket af din forsikring eller ej.)

 1. Tjek bilen strøm. Vær opmærksom på at der er strøm på dit batteri, så det ikke går ud midt i ingenting.
 2. Ekstra dæk. Sørg for at have et ekstra hjul, eller lappegrej, med i bilen, så du kan skifte hjulet, eller lappe det, hvis du skulle punktere.
 3. Medbring startkabler. I tilfælde af din egen eller en andens bil får brug for starthjælp på farten, og du gerne vil hurtigt videre. Hjælper det ikke at tilføre batteriet strøm udefra, kan det være, at du får brug for vejhjælp og en ny motor
 4. Sikkerhedsvest. Går din bil i stå, i stykker eller du er ude for et biluheld om aftenen, er det en fordel at have en sikkerhedsvest i bilen. Venter du på vejhjælp uden for bilen, gør vesten dig synlig for forbipasserende bilister i mørket.
 5. Lommelygte. Hav gerne en lommelygte liggende fast i bilen, til hvis din bil går i stykker på en mørk vej, og du fx vil tjekke motoren, hjulene eller lignende. Lommelygten kan også være nyttig, hvis du bare står og venter på, at din vejhjælp ankommer.
 6. Advarselstrekant. Medbring altid en advarselstrekant, så andre bilister nemt kan se, at du har problemer med bilen og at du venter på vejhjælp. Husk, at stopper du på en motorvej, skal advarselstrekanten placeres 100 meter bag bilen, mens det på landevej er 50 meter.
 7. Hav mobiltelefonen opladt. Sørg altid for, at din mobiltelefon er godt opladt, når du tager ud på en køretur. Du skal bruge mobiltelefonen til at ringe efter vejhjælp, og hvis både din bil og din mobiltelefons batterier er flade, har du ingen mulighed for at kontakte hverken vejhjælp eller dine nærmeste
 8. Ekstra varm trøje. Det er ikke sjovt at sidde og vente på vejhjælp i en iskold bil, og det er slet ikke sjovt at vente uden for i sne og regn. Hav derfor gerne en ekstra varm trøje eller jakke liggende fast i bilen, så du ikke behøver at fryse, mens du venter på vejhjælp, bare fordi motoren sætter ud.

Læs mere i vores aktuelle artikler

Hver tiende fravælger vinterdæk

Om vinteren er vinterdæk afgørende for at undgå ulykker i trafikken. Alligevel vælger hver tiende danske bilist ikke at montere vinterdæk i vinterhalvåret, selvom det betyder dårligere trafiksikkerhed