Opdateret: 15 Dec 2021

Sådan undgår du en brandfælde

Åben ild og levende lys er en af de største årsager til brand i private hjem.

Mange af de kunder, der anmelder en brandskade til os, er overraskede over hvor hurtigt branden startede, for man ”skulle bare lige…”, siger Simon Olsen, tømrer og rådgiver i Gjensidige.

Glemte stearinlys

En klassisk skade opstår ved at en person glemmer at slukke et stearinlys på vej ud for at købe julegaver, for så pludseligt at opdage at det har startet en brand.

Simon har selv oplevet at måtte slukke en brand på sit køkkenbord på grund af et glemt stearinlys. Branden sodede det store køkken til og knuste glassene på bordet.

Da der ikke var en brandalarm i køkkenet, så var det lyden af knuste glas, der gjorde ar vi opdagede branden, fortæller han.

Tømreren anbefaler, at det er bedst at slukke stearinlys hvis man skal forlade rummet i længere tid end et toiletbesøg.

Det er vigtigt at være opmærksom og bevidst om placeringen af stearinlys, og det er fx vigtigt at undgå at stille stearinlyset tæt på småting, der let kan antændes, siger Simon.

Hvad gør du hvis stearinlysene starter en brand?

  1. Hvis uheldet først er sket, så gælder det om at få slukket branden så hurtigt som muligt. Hvis omfanget af branden er omfattende, så er det vigtigt at evakuere bygningen og tilkalde brandvæsenet.
  2. Når branden er slukket, bør man lukke døren ind til rummet og åbne vinduer og eventuelle døre, for at lufte ud. Gør man det i omvendt rækkefølge, så kan røgen blive blæst videre ind i huset. Vær opmærksom på, ikke at opholde dig i et rum med røg. Røgen kan være sundhedsskadelig, og du må altid sætte personsikkerheden først, for røgen fra en lille brand på et bord kan også give materielle skader andre steder i boligen. Selv røg og sod, der nærmest er usynligt sætter sig og giver lugtgener.
  3. Det er vigtigt, at man ikke selv begynder at vaske og rense, da det ofte kan kræve specialiseret viden. Det er især vigtigt hvis man slukker med en brandslukker.