Opdateret: 20 Sep 2022

Hørelsen skades mere end du tror

Det er ikke kun lydniveauet, der kan skade din hørelse, men hvor længe du lytter har også betydning. Tag pauser og brug lydstyrkekontrol, lyder rådet fra hørelsesforskeren.

I 2020 oplyste syv ud af ti unge i aldersgruppen 15 til 25 år, at de ejede trådløse hovedtelefoner, viser en rapport som Opinion har lavet for Gjensidige. Det er en stigning på over 40 procent fra året før, og mange potentielle hørelsesskader.

Om brugen bliver skadelig, afhænger af to ting: hvor højt du lytter og hvor lang tid. Hvis du har en høj lydstyrke, kan der gå kort tid, før der opstår en skade. Har man en lavere lydstyrke, kan man derimod høre længere, før det bliver skadeligt, siger forsker og akustiker Tron Vedul Tronstad i SINTEF.

Hvis du udsætter dig selv for høj lyd i over 24 timer, sammenhængende, så begynder det at blive bekymringsfuldt. Efter en arbejdsdag har kroppen brug for at hvile sig. Sådan er det også for hørelsen. Det spiller ingen rolle om lyden kommer fra din yndlingsmusik eller en motorsav, er lyden høj nok, så vil du få en skade. Desuden kan forstyrrende og støjende lyde skabe stressreaktioner i kroppen, siger Tronstad.

Små skader kan blive store

Han påpeger, at det ikke er farligt at have høj lyd i øret en gang imellem, men at det kan blive et problem hvis lydniveauet er højt over længere tid.

Problemet er, at det er svært at sige hvad der er ”høj lyd” og ”for høj lyd”. Du må ikke have for høj lyd nogle gange, da det kan give øjeblikkelig skade.

Oplever du at lyden er så høj at du spjætter når du tænder for lyden, uden at have ændret lydstyrken fra dagen før, så er det tegn på at du hører for højt.

Det opstår, da du har fået et midlertidigt hørelsestab imens at du har lyttet, og det betyder dine ører er blevet ”møre” i løbet af dagen. Hvis du glemmer at skrue ned for lydstyrken efter at du har kørt i bus eller tog, så vil sådan en situation ske, siger Tronstad og uddyber:

Når du lytter til musik i bussen eller toget, hvor der ofte er en del støj, så er man nødt til at skrue op for lyden. Problemet er, at man kan glemme at skrue ned igen, og at du derfor vænner dig til den høje lyd. Husk at skrue ned for lyden, så det passer til de omgivelser du befinder dig i.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) mener at på verdensplan vil omkring 2,5 milliarder mennesker leve med en form for hørelsestab inden 2050. Det svarer til hver 4. person.

En stor del af hørelsesskaderne sker blandt ældre og det skyldes småskader som de har pådraget sig gennem livet. Det er ikke skader som du pludselig vil mærke, men det kommer langsomt snigende med alderen, siger forskeren og fortsætter:

Flere oplever at få nedsat hørelse og dårligere hørelse. Tinnitus er der også risiko for at få, og mange oplever at få det i forbindelse med nedsat hørelse. Det store problem er, at vi ikke tager hørelsen alvorligt, da høreskader ofte viser sig i fremtiden.

 

For sent at redde, når skaden er sket

Høreskader kan opstå pludseligt, og lige efter at du har lyttet til høj musik. Det er dog de færreste, der hører så høj lyd, at det fører til pludselige skader, ifølge forskeren. Hvis du mod forventning oplever at få en ”pippelyd” i ørene, kan det være et faresignal.

Det er en indikation på at: ”Nu har du hørt for højt”. Det er et stærkt signal fra kroppen om, at det er for meget. Sådan en lyd er ikke usædvanlig at opleve efter koncerter, siger forskeren.

Tronstad råder til at man er opmærksom på konsekvenserne af misbrug af lyd, og at man passer på sin hørelse.

Det er den eneste mulighed du har for at forebygge hørelsesskader. Har du først fået skaden, så kan det være for sent. Nedsat hørelse kan have konsekvenser for dig. Undersøgelser viser bl.a. en sammenhæng mellem nedsat hørelse og lavere uddannelse, dårligere betalte jobs og tidlig demens.