Opdateret: 15 Dec 2021

Sådan bliver du morgenfrisk om vinteren

Om vinteren bliver der længere og længere mellem de lyse timer om dagen, og ifølge DMI, er der desuden langt færre solskinstimer i vinterhalvåret sammenlignet med sommerhalvåret.

Mangel på lys og koldere temperaturer er to ting, der kan bidrage til, at det kan være svært at vågne når efteråret og vinteren kommer. Den mest almindelige årsag til dette er netop fordi søvnen bliver nedprioriteret i vintermørket, siger søvnforsker Kornelia Beiske fra EEG-laboratoriet.

Rådene til folk der har svært ved at vågne, og har andre søvnproblemer, er mange. En fast døgnrytme er en af de mest gængse råd.

Vores døgnrytme afhænger i høj grad af hvornår og hvor meget vi bliver eksponeret for sollys. At få lys ind af vinduet når man vågner vil hjælpe de fleste mennesker med at føle sig mere vågne, siger Kornelia.

Lys kan hjælpe  

Kroppens udskillelse af melatonin – også kaldet søvnhormonet – er det, der styrer vores behov for søvn. I dagstimerne er produktionen lav, og om natten er den høj. Det er når produktionen er høj at vi føler os trætte. Dagslys hæmmer vores udskillelse af melatonin, og det samme gør lys fra en mobil- eller computerskærm.

Vi ved, at det blå lys fra mobil- eller computerskærme gør det sværere at falde i søvn. Brug af skærm kort tid før sovetid er derfor ikke fordelagtigt, advarer Kornelia.

Til efterår og vinter viser dagslyset sig først i de sene morgentimer, så søvnforskeren foreslår at man prøver en dagslyslampe.

Lys, der kommer gradvist på et bestemt klokkeslæt, lidt før man skal vågne, kan gøre det lettere at stå op på det ønskede tidspunkt, fortæller Kornelia.

Det vigtigste fundament for en god opvågning, opbygges dagen inden og den foregående dag igen.

Søvnekspertens bedste tips

  1. Prioritér din søvn, og tilrettelæg den så du får rigelig søvn. De fleste voksne har brug for 7-8 timers sammenhængende søvn, for at føle sig veludhvilet. Derfor er det en god idé at følge et søvnskema i den mørke tid, hvor der er mørkt det meste af dagen.
  2. Prøv at stå op samme tid hver dag – også i weekenderne. Det er med til at regulere døgnrytmen.
  3. Regelmæssig træning kan bidrage til bedre søvn – men vær forsigtig med at træne for sent på dagen, da det kan have den modsatte effekt.
  4. Gør alt klar om aftenen, tilpasset hvad du skal dagen efter, så bliver det lettere om morgenen, når du har færre 'opgaver'.
  5. Start dagen med at strække kroppen fra top til tå – det vil få dig til at vågne meget bedre.