Opdateret: 15 Dec 2021

Pynt trygt op til jul

Det er flot med en juledekoration, der bliver lagt mærke til, men ikke en der lugter brændt. Se gode tips til hvordan du kan lyse dit hjem op uden brandfare.

Nætterne er blevet længere, kulden er begyndt at sætte ind, og julen nærmer sig. I denne tid er der mange, der indretter hus og have med stearinlys og glitrende pynt. Nogle nøjes med lidt pynt i stuen, hvorimod andre forvandler både hus og have til en lysfontæne. Uanset hvad du foretrækker, så er det vigtigt at det bliver installeret og sat op korrekt.

Se efter faretegn

Produktudvikler Simon André Olsen oplyser, at Gjensidige ikke har overblik over hvor mange brande der forårsaget af forkert brug og opsætning af julepynt.

Al erfaring med elektricitet og brandfare indikerer, at det er vigtigt at vide, hvad man gør når udstyret skal installeres. Bagefter er det smart at holde øje med dekorationerne, så man kan opdage eventuelle fejl og fare, siger Olsen.

Flimrende eller ustabile lys, sikringer der går eller unormal varme på lys og ledninger er tegn på, at noget ikke er, som det skal være.

I sådanne tilfælde må genstanden enten undersøges af fagfolk eller kasseres, og i hvert fald ikke bruges uden opsyn, understreger produktudvikleren.

3 gode råd

Sturle Hagen fra Norsk Brannvernforening tilføjer 3 gode råd:

1. Brug lys og ledninger der er beregnet til udendørs brug

Det er vådt og koldt i Danmark i december, og du bør have udstyr som kan tåle den slags vejr. Den bedste måde at anskaffe sig dette slags udstyr, er ved at købe udstyret i en butik, der specialiserer sig indenfor området.

2. Brug udstyret som det er beregnet til

Forskellige former for kreative ledningskoblinger og overdreven brug af forlængerledninger kan være direkte brandfarlige. Forlængerledninger- og kabler er nemmere at overbelaste, derfor bør de ikke tilsluttes de mest strømkrævende installationer eller seriekobles for at nå helt ned i bunden af haven.

Hagen påpeger, desuden at mange glemmer at det kan have uheldige konsekvenser at trække kabler igennem vinduer og døre.

Ledninger kan komme i klemme og gå i stykker. Derfor er det vigtigt at sørge for at alt kobles til godkendte udendørskontakter, som er monteret af en elektriker, siger Hagen.

Det kan også være uheldigt at sammensætte- og koble lyskæder og lignende fra forskellige producenter.

3. Tjek op på el-anlægget

Lyspærer trækker strøm, og det kan være let at glemme. Hvis el-anlægget skal levere strøm til et stort antal pærer samtidigt, kan belastningen blive for stor.

Hvis du er i tvivl om sikkerheden ved el-anlægget, så bør du sørge for at få en elektriker til at tjekke standen.