7 vigtige råd til dit sommerhus

Varmere dage begynder at dukke op igen. Ture i sommerhuset bliver en del af planerne, for at komme ned i gear.  Men inden du kommer alt for langt ned i gear, så husk på at sommerhuset skal gøres helt klar inden. 

Her får du en række gode tips til, hvordan du bliver klar til afslapning i dit sommerhus

Det kan være godt at have en liste, over de ting som skal ordnes og huskes.

1. Har der været ubudne gæster?

Skadedyr som mus, rotter, hvepse, mår, myrer etc. kan have holdt ferie i dit sommerhus, så derfor er det en god ide at kigge efter deres efterladenskaber i husets små kroge, skabe og andre mulige steder for skadedyrs tilstedeværelse.

Hvis du finder tegn på at der har været rotter på besøg, så sørg for at reagere med det samme for at komme af med dem, for de kan smitte med farlige sygdomme. Husk også at melde de ubudne gæster til kommunen. 

2. Rens tagrenderne og tjek taget for utætheder

Efteråret og vinteren kan have lokket en masse blade ned i dine tagrender, det er derfor vigtigt at fjerne bladene så vandet igen kan rende ud. Det er vigtigt at tjekke tagets tilstand for utætheder både under og udenpå, og sørge for at tagets materialer sidder godt fast, så der bl.a. ikke kan rende vand ind.

Psst. Husk også at tjekke tilstanden på skorstenen og udluftningshættere.

3. Hvordan har vinduerne og dørene det?

Vær opmærksom på om døre og vinduer lukker ordentligt til i tætningslisterne, og du kan også smøre hængslerne. Tjek også tilstanden på husets sålbænke, og om der er fugt, råd og svamp i bund- og glaslisterne.

4. Er der fugt i fundamentet eller andre steder i huset?

Fugtskader kan nemt opstå, når sommerhuset har været i vinterhi. Derfor er det meget vigtigt at gennemgå hele huset for eventuelle tegn på fugt. Tydelige tegn på fugt kan være dårlig lugt eller underlige farver på gulvet, væggene og loftet. Det kan have forårsaget råd og svamp. Hvis du er i tvivl om hvordan du håndterer fugtskaderne så kontakt Gjensidige eller en professionel tømrer.  

5. Lås døre og luk vinduer 

Husk at lukke døre og vinduer når du går fra dit sommerhus, også selvom du kun skal være væk i kort tid. Forsikringen dækker nemlig ikke hvis der sker tyveri fra bygning eller lokale, hvor der ikke har været nogen hjemme, og hvor tyven har skaffet sig adgang gennem vinduer, der ikke har været lukkede og tilhaspede eller døre, der ikke har været lukkede og låste.

6. Pas godt på træværket, og forebyg udskiftning

Det er vigtigt at beskytte sommerhusets træ med en træbeskyttelse af god kvalitet, så det ikke tørrer ud. Udtørring af træet kan nemlig give utætheder, og kræve at blive skiftet hvis det ikke bliver passet ordentligt på.

7. Vandrørene skal tjekkes ved at åbne langsomt for vandet

Det er en god ide at starte med at tjekke om der er sket nogle tydelige, og store frostskader på rørene, hvis du ikke har brugt dit sommerhus i lang tid. De små skader kan først rigtig ses, når du åbner op for vandet. Det er derfor vigtigt at åbne hovedhanen meget forsigtigt. Når vandet så har fundet sin vej ind i rørene, så er det vigtigt at holde øje med om vandmåleren kører, selvom der ikke bliver taget vand fra nogle haner eller andre aftapningssteder. Hvis vandmåleren kører, så sørg for hurtigt at lukke for hovedhanen igen, og få rørene tjekket af en professionel VVS’er.