Opdateret: 13 Sep 2022

7 tips til et vintersikkert hjem

Snart kommer vinteren med kulde, vind og regn. Her får du 7 gode råd, der hjælper dig med at komme godt igennem vinteren.

Det er vigtigt at gøre dit hjem klar til vinteren. Sådan kan du undgå skader på dit hus, og samtidig gøre det mere trygt for dig og din familie, siger proces- og fagansvarlig i Gjensidige, Jørn André Johansen.

1. Frostsikring af vand og afløb

Vand der fryser til is kan blokere for vandet og afløbet. Vandrør der springer, kan føre til store og dyre skader. Derfor bør alle vandledninger frostsikres med en form for isolation. Rør til udendørs installationer, som ikke bruges om vinteren, bør lukkes og tømmes.

Vandrør i fællesarealer bliver ofte glemt. Vi ser fx, at rør fryser i rum, hvor en dør eller et vindue står på klem til udluftning. Til gengæld lukkes indvendige døre ofte, når de skal stå åbne for at sikre gennemstrømningen af varm luft, fortæller Jørn. Han tilføjer, at det er fornuftigt at tjekke, hvor fyret er placeret, og om der er nok gennemstrømning. Rum med rør bør være mindst 10 grader.

En del skader skyldes, at radiatorer giver vandlækage, oplyser Jørn.

Tagrender og nedløbsrør er meget almindelige problemområder. Hvis en tagrende er revnet eller er fyldt med blade og sne, kan det føre til vandskader på taget og facaden. Dette kan også opstå, når et afløb på altanen eller terrassen er tilstoppet.

Vandet, der samler sig, kan løbe ud over kanten i tagrenderne, og løbe ned ad facaden eller finde vej ind i bygningen gennem en utæt dørkarm eller anden utæthed, forklarer Jørn.

2. Tjek elektriske anlæg

Det er vigtigt at tjekke elektriske anlæg i din bolig som fx: fjernvarme, el- og oliefyr. Over tid kommer der slid på sådanne anlæg, og om vinteren øges belastningen i takt med at det bliver koldere uden for.

Det er smart at få et servicetjek på et elektrisk anlæg, så kan man undgå driftsfejl eller det der er værre, påpeger Jørn.

3. Gør udeområderne vinterklar

Udearealet har også brug for opsyn. En lille indsats i efteråret, og inden vinteren kommer, vil det betale sig når foråret kommer. Har du planter, der skal beskyttes mod frost? Så kan du overveje at beskære buske og træer, og slå græsset (dog ikke for kort) en sidste gang inden vinteren.

Husk at løse genstande i haven eller fællesarealerne, bør sikres mod vind og regn, siger Jørn.

4. Tjek facaden

Skader på facaden bør ordnes hurtigst muligt. Det vil mindske omfanget af skaderne, og forebygge følgeskader på resten af bygningen.

En facadevask fjerner forurenende elementer, som støv og snavs. Det tiltrækker fugt, og kan give grobund for alger og svamp. Revner og sprækker i puds, bør udbedres, så du undgår frostsprængninger. Tjek også tagdækningen; især overgangene omkring skorstene, siger Jørn.

5. Vær godt forberedt

Det er godt at lægge en vedligeholdelsesplan. At vente til at noget går i stykker, er nemlig en dårlig strategi. Dårligt vedligehold af dit hjem kan reducere værdien af boligen.

6. Har du husket en god måtte?

Med vinteren vil gaderne være fyldte med mudder, regnvand, sne og sjap. Derfor er det nærmest umuligt at holde sine sko rene og tørre, så husk på at beskytte gulvet i din entré med en god måtte, så du ikke ødelægger dit gulv – hvis du ikke allerede har sådan én.

7. Hold ubudne gæster ude

Vinteren lokker os indendørs i ly for kulde, regn og sne – og det samme gælder for skadedyr. De bryder sig ikke om det kolde vejr, og søger derfor ind. Derfor er det vigtigt at sørge for at få dem ud af dit hjem, og forsøge at blokere mulige indgange for skadedyr.