Danskerne har ikke styr på medicin i trafikken

Færre end hver tredje bilist kender reglerne for trafikfarlige lægemidler, og mere end hver tiende tjekker aldrig deres medicin, før de kører bil. Men trafikfarlig medicin kan være lige så risikabel at køre rundt med i blodet som en alkoholpromille, viser ny undersøgelse fra TNS Gallup på vegne af Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

De fleste ved godt, at alkohol og bilkørsel ikke bør blandes. Men langt færre har styr på de trafikfarlige lægemidler, selvom det kan have lige så fatale konsekvenser. Men færre end hver tredje bilist kender reglerne for medicin og bilkørsel, og mere end hver tiende tjekker ikke både receptpligtig- og håndkøbsmedicin, før de sætter sig bag rattet. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for Gjensidige og Nykredit Forsikring.

Fællesnævneren for medicin, der er markeret med den røde advarselstrekant, er, at det sløver centralnervesystemet, og man dermed kan opleve at blive søvnig eller få nedsat reaktionsevne. Medicinen kan eksempelvis være smertestillede, slankeprodukter og allergi-og høfebermedicin. Stærkt smertestillende medicin eller nerve- og sovemedicin svarer til at have en promille et sted mellem 0,6 og 1,2 – og altså meget højere end hvad der er tilladt, hvis man skal køre bil. ”Det er helt centralt, at vi kan reagere hurtigt og korrekt, når vi bevæger os rundt i trafikken. Men alkohol er ikke det eneste, der kan have indflydelse på vores trafikevner, og vi må vænne os til også at tænke andre rus- og lægemidler med,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring, og forklarer videre:

Uopmærksomhed er en af de største risici

I 2013 var der lige under 3000 trafikuheld på de danske veje med personskade ifølge tal fra Danmarks Statistik. Det svarer altså til lige knap 10 om dagen. Ifølge en rapport som Havarikommissionen for vejulykker udførte sidste år var risikofaktorerne i trafikuheld relateret til hastighed, manglende orientering og opmærksomhed, fejlvurdering af situation, reaktionsevne og alkohol, narkotika eller medicin. I deres analyserede trafikuheld var påvirkning af alkohol, narkotika eller medicin involveret i godt hver femte ulykke.

”Helt overordnet set bør vi sammen få nedbragt alle risikofaktorerne, så vi fremover oplever langt færre trafikuheld. Vores undersøgelse gør mig bekymret for, om vi er opmærksomme nok på den indvirkning, som fx medicin kan have på vores evner til at køre bil. Hvis du er på påvirket af medicin, er straffen den samme, som hvis du havde drukket alkohol. Vi bør tage det nøjagtig lige så alvorligt,” siger Kim Rud-Petersen.

”Vi ved, at alkohol påvirker vores evner, men vi skal blive bedre til at tænke alle former for påvirkning med. Allergimedicin er helt uundværlig for mange, men hvis det påvirker vores evne til at køre bil, er det noget, vi skal være opmærksomme på. Og den røde advarselstrekant kan være på medicin, vi måske ikke forventede, var farlig.”