Hver anden forælder vil give private køretimer til unge under 18

Hos vores nordiske naboer, Sverige og Norge, har det længe været muligt for 16-årige at lære at køre bil, med mor eller far på passagersædet. En ny undersøgelse fra TNS Gallup for Gjensidige Forsikring viser, at hver anden danske forælder kunne tænke sig samme mulighed.

Hver anden danske forælder kunne godt tænke sig at hjælpe sit barn med at blive en mere øvet bilist, inden de tager kørekort. De angiver nemlig, at de gerne vil tage et kursus, der giver dem mulighed for at give deres børn køretimer i egen bil. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring.

”En af de vigtigste ting i trafikken er erfaring. Men bare fordi man har fået kørekort, betyder det ikke, at man er en erfaren bilist. Det kræver øvelse at kunne håndtere alle tænkelige situationer. Derfor mener jeg, at det er positivt, at danske forældre gerne vil hjælpe deres børn til at få mere erfaring, inden de overlades til trafikken på egen hånd,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Erfaring mindsker risikoen for uheld
Der er fordele at hente, hvis man gør øvelseskørsel muligt i Danmark med lignende ordninger, som dem vi ser i Norge og Sverige. Erfaringer fra Gjensidige Forsikring i Norge viser, at man kan forvente færre uheld på vejene. Det er nemlig ikke på grund af den lave alder, at mange unge er indblandet i trafikuheld- og skader. Det er fordi, de mangler erfaring som bilister. Erfaringerne viser, at risikoen for at blive indblandet i et uheld mindskes markant, når man har kørt mere end 5000 km.

”Vi kan se en klar sammenhæng mellem uheld og manglende erfaring. Førere, der har mange kilometer bag rattet, bliver sjældnere involveret i uheld og skader, end de uøvede bilister. For nye bilister gælder det derfor om at komme ud på vejene og få oparbejdet erfaringen,” siger Kim Rud-Petersen.

Færre skader kan give billigere forsikringer
I Norge, hvor øvelseskørsel er tilladt, tilbyder Gjensidige Forsikring billigere bilforsikringer til unge, der har kørt 2000 kilometer.

For at gøre det lettere for forældre og de unge, har Gjensidige Forsikring desuden udviklet en app, hvor man kan registrere sin øvelseskørsel og dermed opnå billigere forsikringer til sin første bil.