Hver fjerde voksen dropper beskyttelsesbrillerne

Når det nye år skydes ind med fyrværkeri og champagne, vælger hver fjerde danske voksne beskyttelsesbriller fra. Det viser en ny analyse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

Hvert år bliver for mange ramt af øjenskader i forbindelse med nytårsaften. Alligevel har hver fjerde voksne dansker ikke sikkerhedsbriller på, når de skyder det nye år ind. Blandt dem, der ikke beskytter øjnene, angiver næsten to ud af tre, at det er fordi, de står langt fra fyrværkeriet. Til sammenligning er det blot 3 % af børnene, der ikke bruger beskyttelsesbriller. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

”At hver fjerde ikke mener, at det er nødvendigt at bære sikkerhedsbriller, er både overraskende og foruroligende. Vi har en oplevelse af, at der kommer færre alvorlige øjenskader til nytår. Men det betyder ikke, at risikoen er væk. Der skal nemlig meget lidt til, at man kan få en alvorlig skade på sine øjne,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Dropper beskyttelsesbrillerne
Næsten to ud af tre angiver, at årsagen til de ikke beskytter øjnene til nytår, er fordi de står langt fra stedet, hvor der bliver fyret af. Hver fjerde siger i øvrigt, at det er fordi, de ikke selv antænder fyrværkeri. Men selvom de hyppigste og mest alvorlige skader sker for dem, der tænder fyrværkeriet, så er det ikke uden risiko, når man går ud til midnat for at se himlen lyse op af raketter.

At beskyttelsesbrillerne er vigtige, viser tal fra sidste år. Her kom 347 personer nemlig på hospitalet med fyrværkeriskader. Heraf var de 37 kommet alvorligt til skade. Det var det højeste antal i 10 år. Det var især raketter, der var en synder. De stod nemlig bag 43 % af alle fyrværkeriskader.*

”Selvom man står langt fra, hvor der bliver fyret af, så bevæger fyrværkeri sig så hurtigt, at man måske slet ikke når at reagere, hvis eksempelvis en raket er på vej mod, det sted man står. Derfor bør man selvfølgelig altid bære beskyttelsesbriller, når man skyder nytåret ind ved midnat eller blot går ud for at se på det. Vores oplevelse er, at der kommer færre alvorlige skader til nytår. Men statistikken taler jo et andet sprog. Så derfor er det simpelthen ufornuftigt, hvis man ikke tager de nødvendige forholdsregler, når man fyrer fyrværkeri af,” siger Kim Rud-Petersen.

Kan lære af børnene
Sidste år måtte 81 børn under 15 år på skadestuen med fyrværkeriskader. Det var det højeste antal i syv år.* Derfor er det godt at se, at blot 3 % af de danske børn ikke har beskyttelsesbriller på, når de er ude nytårsaften. Det bør de voksne lære af, så der bliver endnu færre skader i år.

”Det er meget positivt, at så mange børn har beskyttelsesbriller på til nytår. Mange af de helt unge børn kan have svært ved at forstå faren ved fyrværkeri. Derfor bør det altid være de voksne, der tænder lunten. Men vi voksne kan efter min mening lære af børnene. Alle bør nemlig bære sikkerhedsbriller, når vi fyrer af eller ser på fyrværkeri,” siger Kim Rud-Petersen.