Hver sjette mand har købt ulovligt fyrværkeri

Hver sjette danske mand indrømmer at have købt ulovligt krudt til nytår. Samtidig mener mere end hver tredje, at politiet bør have større fokus på at bekæmpe ulovligt fyrværkeri. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

Tiden med flotte raketter, god champagne og nytårsfejring nærmer sig. Desværre er der alt for mange, der køber og affyrer ulovligt fyrværkeri. For spørger man de danske mænd, har hver sjette købt ulovligt fyrværkeri. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

”Det er bekymrende, at så mange har haft fingrene i ulovligt fyrværkeri. Meget af det er så kraftigt, at det er decideret livsfarligt at affyre. Vi ser hvert år alvorlige skader på især hænder og øjne i forbindelse med nytårsaften. Og hvis man affyrer det meget kraftige, ulovlige krudt, så risikerer man at få endnu værre skader,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Danskerne vil have mere kontrol
Alt fyrværkeri kan i udgangspunktet være farligt - også det lovlige. Det viser skadestatistikken fra nytår sidste år, hvor 347 personer måtte forbi sygehuset på grund af fyrværkeriskader. Det var det højeste antal i 10 år*. Mange af de fyrværkeriskader, der anmeldes til Gjensidige, skyldes, at fyrværkeriet har været brugt forkert, eller man har undladt at bruge sikkerhedsbriller.

Mere end hver tredje mener da også, at politiet bør føre mere kontrol med salg af fyrværkeri og have større fokus på at bekæmpe ulovligt fyrværkeri.

”Det er positivt, at så mange gerne vil have politiet til at være mere opmærksomme på problemet. Men meget tyder på, at folk stadig ikke er klar over, hvor farligt det er at affyre det ulovlige fyrværkeri. Det er vigtigt, at alle ved, at man aldrig må holde fyrværkeri i hånden, når man tænder det. Det er nemlig her, at mange af de mere alvorlige skader sker,” siger Kim Rud-Petersen.

Hvordan dækker forsikringen?
Hvis man affyrer ulovligt fyrværkeri, ændrer på det lovlige fyrværkeri eller bruger det på en måde, som det ikke var produceret til, kan man ikke være sikker på, at forsikringen dækker eventuelle skader. Det er at regne som groft uagtsomt, hvis man eksempelvis fjerner styrepinden fra en raket, og antænder den i hånden, eller hvis man affyrer krysantemumbomber, der er ulovlige og meget kraftige.

Fyrværkeri, der ikke er godkendt af Sikkerhedsstyrelsen eller har CE-mærket, er at regne som ulovligt. Det er i Danmark kun tilladt at affyre fyrværkeri uden særlig tilladelse fra myndighederne mellem d. 27. december og 1. januar.

*http://fyrvaerkeri.dk/media/333971/Ulykkes-Analyse-Gruppens-Statistik-2014-1015-.pdf