Hver sjette risikerer at køre spritkørsel dagen derpå

Hver sjette dansker har taget bilen dagen efter at have været beruset, uden at de var sikre på, om deres promille var faldet til under 0,5. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

December er skudt i gang, og mange har allerede været til den første julefrokost. Men det er ikke kun på vej hjem fra julefrokosten, at for mange kører med for høj promille. For hver sjette dansker erkender, at de kan have kørt med for meget alkohol i blodet, da de vågnede efter en fest og satte sig bag rattet. Samtidig siger 5 %, at de har kørt spritkørsel, uden at blive opdaget, inden for de seneste tre år. Det viser en ny undersøgelse lavet af TNS Gallup for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

Fra 2010 til 2014 er mere end 1000 mennesker kommet alvorligt til skade og 187 er blevet dræbt i en ulykke, hvor mindst én bilist har været påvirket af alkohol.* Derfor er det vigtigt, at vi husker, at vi også kan have en promille, når vi vågner efter julefrokosten.

”Påvirkningen fra alkohol fra aftenen før forsvinder ikke bare, fordi man har sovet den første beruselse ud. Det kan tage flere timer, efter man er vågnet, før man har en promille, der er under de tilladte 0,5. Det er vigtigt at huske at kombinationen af træthed og alkoholens påvirkning, kan skabe farlige situationer i trafikken og er ligeså strafbart som alt andet spritkørsel. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at alkoholen er ude af kroppen, før man sætter sig bag rattet,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

To ud af tre vil have mere politikontrol
Men det er ikke kun promillen, der kan påvirke ens evner til at køre bil. Og faktisk mener to ud af tre, at politiet skal kontrollere vejene for spritbilister i endnu højere grad, end de allerede gør. 39 % mener samtidig, at straffen for spritkørsel er for mild.

”Selv om ens promille er under 0,5, kan det stadig være farligt at køre bil dagen derpå. Der kan nemlig være flere andre ting, som også har indflydelse på, om man er i stand til at køre bil på sikker vis. Det kan eksempelvis være træthed og stress, der kan reducere ens opmærksomhed. Derfor bør man lade bilen stå, hvis man føler sig træt og uoplagt,” siger Kim Rud-Petersen.