Mere end dobbelt så mange brande i december

I december stiger antallet af brande med mere end 150 % i forhold til årets øvrige måneder. Selvom flere køber røgalarmer til deres bolig, er det stadig hver fjerde bolig, der mangler alarmen mod brand. Det viser skadestatistik samt en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

Med raketter, juledekorationer og levende lys ender december på en kedelig førsteplads over flest brande i løbet af året. Skadestatistik fra Gjensidige Forsikring viser nemlig, at der er mere end dobbelt så mange brande i december sammenlignet med den gennemsnitlige måned.

Selvom flere og flere danskere har røgalarm i boligen, mangler den stadig i hver fjerde danske hjem. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

”Det er opsigtsvækkende, at antallet af brande i december er så meget højere end resten af året. Det kan der være flere årsager til. Mange af de brande der opstår i løbet af året, stammer fra madlavning. I julemåneden er det ikke anderledes, men der ser vi også flere brande pga. levende lys og fyrværkeri. Derfor er det nødvendigt, at man er ekstra opmærksom og sikrer sit hjem med røgalarmer,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring, og kommer med en opfordring:

”Vi kan måske lære af vores naboer i Norge og Sverige, der har været gode til at rette fokus på både indkøb, opsætning og test af røgalarmer med blandt andet en årlig røgalarmsdag. For det er vigtigt at sikre sig, at ens alarmer virker. I Danmark skal vi også huske at tjekke dem løbende og skifte batterier, så snart det er nødvendigt.”

Flere får røgalarm
Selvom december har væsentlig flere brande end de øvrige måneder, er det samlede antal brande per år faldende. De seneste tal fra beredskabsstyrelsen viser, at der var 7.713 bygningsbrande i 2007, hvor antallet af brande i 2013 var faldet til 6.292.

Faldet i antal brande kan skyldes, at flere danskere har fået installeret røgalarmer. I 2013 havde 66 % af danskerne røgalarm, 72 % i 2014 og i 2015 har 75 % installeret røgalarm. Der er dog stadig et stykke vej til at nå de 100 %, som er Kim Rud-Petersens mål.

”Alarmen advarer os, inden branden får ordentligt fat. Det kan betyde forskellen mellem liv og død, for er boligen blevet fyldt med røg, risikerer man, at det allerede er for sent. Mange af dem, som ikke har røgalarm, fortæller, at de enten ikke har anskaffet sig en alarm endnu eller har købt den men ikke installeret den. Men det er dårlige undskyldninger, for vi ved, hvor vigtigt det er, at man har røgalarm. Så det er bare at få købt og sat op,” siger Kim-Rud Petersen.