Mere end hver tredje 6-8 årige har gadgets med i skolen hver dag

Mange af de helt unge elever i skolerne har hver dag smartphone eller tablet med i skolen. Men blot hver anden forælder ved, hvordan forsikringen dækker de smarte gadgets. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

De elektroniske gadgets er blevet fast del af børnenes hverdag, selv blandt de helt mindste. Mere end hver tredje 6-8-årige har smartphone, tablet eller bærbar computer med i skoletasken hver eneste dag. Desværre er det kun knap hver anden forælder, der ved, hvordan deres forsikring dækker, hvis den dyre elektronik går i stykker eller bliver stjålet. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

”Selvom smartphones og tablets bliver pakket i tasken lige så hyppigt som madkasser og gymnastiktøj, er det stadig nogle meget værdifulde genstande, de små har med i skole eller institution. Vi kender alle frustrationen, hvis dyr elektronik går i stykker eller bliver stjålet. Men det er ikke bare frustrerende. Det er også dyrt at erstatte disse ting. Og derfor er det ærgerligt, at så mange forældre ikke ved, hvordan forsikringen dækker,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Hvad med skolens iPads?
At det er så få forældre, der kender de nøjagtige detaljer i deres forsikring, kan skyldes, at dækningen af elektronik kan være kompleks. For hvem har ansvaret, hvis de medbragte gadgets går i stykker eller bliver stjålet, skolen eller eleven? Det er ikke unormalt, at skoler udleverer iPads til eleverne, som var det bøger. Og så kan det blive sværere at finde ud af, hvilken forsikring der dækker.

”Tidligere i år slog Ankenævnet fast, at skoler, der udleverer iPads, selv bærer ansvaret for dem, hvis de går i stykker eller bliver stjålet – forudsat at eleven ikke med forsæt har ødelagt den. Det gælder også, selvom iPad’en ikke gik i stykker på skolen. Det afgørende er, at det var et hændeligt uheld,” forklarer Kim Rud-Petersen.

Sund fornuft med i skoletasken
Tablets og smartphones har en højere risiko for at gå i stykker eller blive stjålet, da det er ting med høj værdi, som vi bruger ofte og er mere skrøbelige end eksempelvis bøger. Sådan er det også for vores børn. Og det afspejler sig hos Gjensidige Forsikring, hvor man ser problematikken med elektronik, der forsvinder eller går i stykker i skoletiden.

”Vi vil selvfølgelig ikke opfordre til at lade gadgets blive hjemme. I stedet bør vi tale med vores børn om, at de ikke skal behandle elektronikken på samme måde i skolen, som derhjemme. I skolen kan iPad’en ikke bare blive liggende på bordet, som den kan hjemme i stuen. Hvis børnene lærer enkle forholdsregler, vil de måske sjældnere opleve skuffelsen ved de ødelagte eller forsvundne ting,” siger Kim Rud-Petersen og tilføjer:

”Vi hører nogle gange om skoler, hvor mobiltelefoner ikke må være inde i klasseværelset men skal ligge i skoletasken eller jakken, som hænger ude på gangen. I disse tilfælde er risikoen for tyveri højere, og da bør forældre overveje, om børnene overhovedet behøver tage telefonen med i skolen.”

Gode råd

  • Tal med dine børn om, at de ikke kan behandle elektronikken på samme måde i skolen, som de er vant til i hjemmet
  • Lær børnene at låse værdifulde ting ind i skabe og klasselokaler, når de eksempelvis er i skolegården
  • Sørg for at sikre tablets og smartphones med adgangskoder
  • Benyt dig af mulighederne for at fjernslette data i tilfælde af tyveri