Pas på postkassen til nytår

Næsten hver tiende hus har inden for de seneste tre år fået postkasses ødelagt af fyrværkeri eller hærværk i forbindelse med nytår. Men heldigvis er der flere og flere danskere, der gør noget for at forhindre en ødelagt postkasse. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

For de fleste er nytårsaften en anledning til fejring. Men næsten hver tiende dansker, der bor i hus, må gå ind i det nye år med en ødelagt postkasse. Det viser en ny analyse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring. Analysen viser desværre, at det er ligeså mange som sidste år, der får deres postkasse ødelagt.

”I forbindelse med nytår ser vi desværre ofte flere skader på både personer, ting og hjem. Men det har altid undret mig, at nogle få mennesker helt overlagt vælger at ødelægge andres ejendom med fyrværkeri og hærværk. Heldigvis er der i år mange, der vil gøre noget særligt for at undgå, at deres postkasser bliver ødelagt henover nytåret,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Mere end hver anden sikrer postkassen
I forhold til 2014 er der flere, der gør noget særligt for at undgå, at postkassen bliver ødelagt. I 2014 var det nemlig 46 % der ikke gjorde noget. I år det tal faldet til 38 %. Hver tredje afmonterer eksempelvis sin postkasse og 14 % fylder vand i bunden af den.

”Der skal ikke meget til, hvis man vil undgå at ens postkasse bliver splittet ad af fyrværkeri. Derfor er det meget positivt, at flere og flere vælger at gøre noget ved problemet. Men i sidste ende er det vigtigste, at dem der udøver hærværk forstår, at det ikke er i orden,” siger Kim Rud-Petersen.

Det sker ikke kun nytårsaften
Erfaringerne viser desværre, at det ikke kun er i nytårsaften, at postkasser bliver ødelagt. Og det skaber endnu et problem, da man eksempelvis ikke kan afmontere sin postkasse i længere tid, hvis man stadig vil have sin post.

”Der er desværre ikke unormalt, at når vi nærmer os nytår, så stiger risikoen for, at et kanonslag ryger ned i postkassen. I forbindelse med nytårsaften er det altid smart at sikre sin postkasse. Men husejere kan ikke afmontere den i flere uger, fordi nogle få mener, at det er sjovt at lave hærværk. Og jeg håber, at alle er opmærksomme til nytår, så de, der laver hærværk, kan blive opdaget og holdt til ansvar,” siger Kim Rud-Petersen.

Sådan sikrer du din postkasse

  • Afmontér postkassen hvis det er muligt
  • Luk brevindkastet til med et bræt, tape eller lignende
  • Fyld vand i bunden af postkassen, så fyrværkeriets væge stopper med at brænde. Vær dog opmærksom på, at nogle kanonslag ikke stoppes af vand
  • Åben postkassen helt op, så man ikke kan smide fyrværkeri i