300.000 biler får ikke vinterdæk i år

Mere end 300.000* bilejere dropper vinterdæk denne vinter. Og hver femte monterer først vinterdæk på bilen efter, den første frost eller sne har indfundet sig. Samtidig ønsker et fleretal af danskere, at vinterdæk skal gøres lovpligtige. Det viser en ny undersøgelse, lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring

I Danmark kommer dagstemperaturen hurtigt ned på under syv grader i efterårsmånederne. Og det kan resultere i ulykker for de køretøjer, som stadig kører med sommerdæk. Når asfalten er kold bliver bilens vejgreb nemlig forringet og opbremsning langsommere. Alligevel venter hver femte med at skifte til vinterdæk til, at den første sne og frost har ramt landet. Det viser en ny undersøgelse, lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring.

Det kan være et problem, at så mange venter. Det så Gjensidige et tydeligt bevis på, da sneen ramte i januar måned og mange stadig ikke havde fået vinterdæk på bilerne. Det gav nemlig mange skader, der kunne have været undgået.

”Selvom vi oftest forbinder dårlige vejforhold med sne og slud, ser vi faktisk også uheld som følge af kold asfalt. En årsag til uheldene kan være, at folk simpelthen ikke er klar over, at asfaltens temperatur påvirker, hvor godt bilen står fast og bremser. Med vinterdæk er bremselængden kortere og trækkraften højere. Og det gør det lettere at styre bilen. Derfor er det ofte en fordel at skifte dæk, så snart dagstemperaturen er under syv grader,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Sneen overrasker altid
Sidste år var første del af vinteren meget mild, og det betød, at mange biler endnu ikke havde fået monteret vinterdæk i januar måned, da sneen pludselig kom. Det resulterede i, at rigtig mange sad fast, kørte galt og i det hele taget skøjtede rundt og var til fare for dem selv og andre trafikanter. I år påtænker hver femte at vente, indtil sneen eller frosten har været der. Det bekymrer hos Gjensidige.

”Når vintervejret åbenbart kommer bag på os som i sidste vinter, så undrer det mig meget, at så mange venter med at montere vinterdæk. Det øger sikkerheden på vejene og minimerer sandsynligheden for skader, når bilejerne er ordentligt forberedt med det rigtige udstyr,” siger Kim Rud-Petersen.   

Flertal vil gøre vinterdæk lovpligtige
Et flertal af danskere (70 %) mener desuden, at det bør være lovpligtigt at køre med vinterdæk i vintermånederne og vintervejr, som det er i blandt andet Sverige, Norge og Tyskland.

*Udregning: 86 % af danskerne påtænker at montere vinterdæk. Der er 2.390.823 personbiler i Danmark. 86 % = 2.056.107. 14 % vælger ikke at montere eller ved ikke, om de vil = 334.715