Dårlig mave ødelægger ferien for hver tredje dansker

Hver tredje dansker har fået ødelagt en eller flere dage på ferien på grund af dårlig mave, hvilket er en af de hyppigste sygdomme, når vi rejser ud i verden. Det viser en ny undersøgelse fra TNS Gallup for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.

Der er ikke noget, der kan sætte en stopper for sol, sommer og feriehygge som dårlig mave. Desværre har hver tredje dansker oplevet at få én eller flere feriedage ødelagte, fordi de enten selv, eller deres ledsagere, fik dårlig mave. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.

Når vi rejser mod fjerne himmelstrøg, bliver vi nemlig ikke kun mødt af anderledes kulturer, men også fremmede bakterier.

”Problemer med maven er en af de hyppigste skader, vi ser hos danskere, der rejser ud i verden. Men maveonde kan stamme fra mange forskellige ting. Nogle gange skyldes sygdommen, at vi rejser til steder, hvor vi får nogle bakterier, som vores kroppe ikke er vant til. Andre gange er det fordi, vi spiser mad, der er anderledes end det, vi normalt spiser. Under alle omstændigheder kan det være svært at undgå,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Erstatning for ødelagte feriedage
En rejseforsikring er ingen garanti mod sygdom på ferien, men den kan hjælpe, hvis uheldet er ude. Udover at rejseforsikringen kan sørge for, at man får den rette rådgivning og behandling, så man hurtigt kan komme på højkant igen, hjælper den også, hvis flere rejsedage går tabt, eller man må melde afbud til planlagte udflugter, der allerede er bestilt og betalt.

Netop hurtig og korrekt behandling er vigtig, hvis man vil redde ferien. Rejser man eksempelvis kun med det blå kort, kan må kun få behandling hos offentlige læger og hospitaler. Er der ingen offentlige behandlingssteder, kan man altså ikke få hjælp, hvis man ikke har en rejseforsikring.

”På mange populære rejsedestinationer er der kun et meget begrænset udbud af offentlige læger, eller måske ligger de meget langt væk. Og rejser man udelukkende på det blå kort, er der ikke adgang til en rejsealarmcentral, der kan hjælpe med at finde den rette behandling,” siger Kim Rud-Petersen og uddyber:

”En rejseforsikring er selvfølgelig ikke en forsikring mod sygdom. Men hvis vi bliver syge, er der altså rigtig meget hjælp at hente. Både så vi kommer bedst over sygdommen, men i nogle tilfælde også så vi får muligheden for at indhente den tabte ferie på et andet tidspunkt.”

Gode råd til at undgå ’feriemave’

  • Spis kun mad der er tilberedt – undgå rå fisk og skaldyr
  • Vask hænder efter toiletbesøg og brug gerne vådservietter eller desinficerende væske
  • Undersøg om det er sikkert at drikke vandet direkte fra hanen. Ellers hold dig til flaskevand
  • Skyl og skræl frugt og grøntsager
  • Hav håndkøbsmedicin med hjemmefra, så du hurtigt kan få behandling, hvis uheldet er ude