Forældre vil have højere trafiksikkerhed ved skolerne

 

Hver tredje forælder oplever, at trafikken er blevet farligere ved skolerne, og hver anden ønsker ekstra foranstaltninger ved skolen for at øge trafiksikkerheden. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

 

Skolestart nærmer sig, og mange børn skal snart ud i trafikken på egen hånd. Det stiller store krav til børnenes trafikfærdigheder, men også til sikkerheden omkring skolerne. Men hver tredje forælder mener desværre, at skoletrafikken er blevet farligere. Og 43 % peger på, at der i den grad er behov for at få øget sikkerheden ved skolerne. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

 

”Det er bekymrende, at så mange forældre mener, at trafikken omkring skolerne i Danmark er blevet farligere. Det er dog vigtigt at huske på, at vi selv som trafikanter, skal være med til at gøre trafikken mere sikker. Det er ikke et ansvar, vi udelukkende kan lægge på politiet eller myndighederne. Derfor er det vigtigt, at alle overholder fartgrænserne og viser ekstra hensyn og tålmodighed i trafikken - især omkring skolerne,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

 

Stor opbakning til skolepatruljerne
En af de mest effektive måder at øge trafiksikkerheden ved skolerne er skolepatruljer, der hjælper børn og forældre sikkert over vejen. Og noget kunne tyde på, at der er brug for endnu flere ”slikkepinde” i den danske trafik. For blot 56 % mener, at skolepatruljerne er synlige nok ved deres barns skole. Det er et fald fra sidste år, hvor 80 % var tilfredse med, hvor synlige de var.

 

”Vi kan være stolte af at have så velfungerende skolepatruljer, som vi har i Danmark. De er med til at gøre trafikken mere sikker og fortjener kæmpe ros. Derfor håber jeg, at endnu flere skoler vil bruge patruljerne i fremtiden. Men vi hører desværre også historier om, hvordan nogle bilister og cyklister ikke respekterer skolepatruljerne, råber efter dem og det, der er værre, hvilket selvfølgelig er helt uacceptabelt. Det står klart i Færdselsloven, at man skal vise særligt hensyn til dem,” siger Kim Rud-Petersen.

 

I Danmark er ca. 20.000 elever med i skolepatruljerne, og der er en skolepatrulje ved ca. halvdelen af landets skoler.

 

Vær en rollemodel i trafikken
Mange ulykker kan undgås, hvis børnene bliver trænet i, hvordan de skal begå sig i trafikken. Der findes en del gode træningsredskaber på nettet, men faktisk er det mest effektive, at man som forælder er en god rollemodel i trafikken.

 

”Det bedste, man som forælder kan gøre, er at være et forbillede for sine børn. Det er nemlig en af de mest effektive måder, hvorpå man kan give de gode vaner videre. Vis børnene at man stopper for rødt, giver tegn når man cykler, og ellers bare viser hensyn til andre i trafikken,” siger Kim Rud-Petersen.