Hver 13. er cykeltyv

Hver dag i Danmark bliver mere end 150 cykler stjålet. Og hver 13. indrømmer selv, at de har haft rollen som cykeltyv. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Alene i 2015 blev der anmeldt mere end 55.000 cykeltyverier i Danmark. Og samtidig med, at de fleste danskere har oplevet at få stjålet en cykel, indrømmer hver 13., at de selv har stjålet en cykel. De fleste har dog ikke beholdt den, men gjort det i forbindelse med en bytur, hvor de efterfølgende har efterladt cyklen. Altså et såkaldt brugstyveri. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

”Det ærgrer mig rigtig meget, at så mange har stjålet en cykel. Det fortæller nemlig en ærgerlig historie om, at vores etik og samvittighed er udfordret, når vi tager hjem fra byen. Det kan muligvis have noget med alkohol at gøre, at der er længere tid mellem busafgangene hjem, og at man er træt. Men det gør det ikke i orden at stjæle,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Mænd har flest cykler på samvittigheden
10 % af mændene har stjålet en cykel på vej hjem fra en bytur uden at beholde den bagefter. Kun 3 % af kvinderne har lavet det samme nummer. Cykeltyverier er altså mere udbredt blandt landets mænd end kvinder.

I undersøgelsen blev der også spurgt, om man har stjålet en cykel og enten beholdt eller solgt den videre. Det svarer kun 1 % ja til.

”Hvorfor så mange vælger at skille sig af med cyklen bagefter, kan muligvis forklares med, at man inderst inde gode ved, at det er forkert at stjæle. Men for vedkommende der får stjålet sin cykel, er det irrelevant, om den bliver sat i en tilfældig hæk eller i tyvens baggård,” siger Kim Rud-Petersen.

Heldigvis er antallet af anmeldte cykeltyverier kun faldet de senere år. I 2015 blev der anmeldt 55.371 mod 60.709 cykeltyverier i 2014. Det viser tal fra Danmarks statistik.

Sådan sikrer du bedst din cykel

  • Lås altid cyklen med en forsikringsgodkendt lås
  • Lås cyklen fast til noget. Det betyder, at låsen er nødt til at blive brudt op, før cyklen kan fjernes
  • Stil cyklen indenfor i garage eller kælderrum
  • Vælg et oplyst sted, hvor tyven ikke kan arbejde uforstyrret