Hver anden dansker: Tættere trafik og mere egoistiske trafikanter

Trafikken har udviklet sig i en mere negativ retning, hvis man spørger danskerne. Mere end hver anden mener nemlig, at adfærden i trafikken er blevet mere egoistisk, og ca. hver tredje synes trafikken er farligere nu end tidligere. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Tættere trafik, højere fart og mere egoistiske trafikanter. Det er trafikoplevelsen for alt for mange danskere. Mere end hver anden mener nemlig, at de danske trafikanter er blevet mere egoistiske. Og hver tredje synes ganske enkelt, at det er blevet farligere at bevæge sig rundt i trafikken. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

”Undersøgelsens resultater er alt andet end opløftende. Hvis vi kun tænker på os selv, når vi skal fra A til B, så risikerer vi at gå på kompromis med vores sikkerhed. Selvom den danske trafik rent statistisk er blevet mere sikker i løbet af de sidste mange år, så er det ganske foruroligende, at så mange har en oplevelse af det stik modsatte,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Egoisme er dårlig trafikkultur
Den egoistiske adfærd i trafikken kan opleves på mange måder. Det kan eksempel være bilisten, der sætter farten op, i stedet for at bremse, når en person i vejkanten overvejer at krydse vejbanen. Formålet for den egoistiske trafikant kan være at komme hurtigere frem, men det kan opleves meget ubehageligt og provokerende for andre i trafikken.

”Jeg tror ikke på, at nogen tager ud i trafikken for at irritere eller skade andre. Men når mere end hver anden oplever mere egoisme i trafikken end tidligere, er det en meget negativ udvikling af vores trafikkultur. Mange oplever måske, at deres dårlige adfærd er uden konsekvenser. Men det kan blandt andet skabe konflikter mellem trafikanter. Og man kommer næppe hurtigere frem, hvis man prøver at presse sig frem blandt andre biler,” siger Kim Rud-Petersen.

Vi kører hurtigere
Men det er ikke blot egoisme, der er kommet mere af i trafikken, hvis man spørger danskerne. Farten er også blevet højere. Og på dette punkt, kan det have meget konkrete konsekvenser. For hver tredje mener nemlig, at folk generelt kører hurtigere nu end tidligere.

”Vi ved, at fart er en af de største syndere, når det kommer til ulykker på de danske veje. Når man kombinerer det med egoistisk adfærd, kan det potentielt set skabe nogle rigtig farlige situationer. Derfor bør vi tage det seriøst. For med tiden vil det have konsekvenser, hvis udviklingen fortsætter,” siger Kim Rud-Petersen.