Hver ottende nabo har hjulpet efter indbrud

Hver ottende danske nabo har hjulpet en anden nabo efter et indbrud. Faktisk har hver tredje dansker enten selv fået hjælp eller hjulpet en nabo i en nødsituation. Det viser en ny undersøgelse lavet af TNS Gallup for Gjensidige Forsikring.

Der er mange fordele i at have et godt forhold til naboen. Vi kan nemlig hjælpe hinanden i nødsituationer, som eksempelvis indbrud, brand eller voldsomme vejrforhold, som orkan eller skybrud. For hver ottende nabo har hjulpet en anden nabo ved indbrud. Og i alt hver tredje nabo har enten selv fået hjælp eller hjulpet en nabo i nød. Det viser en ny undersøgelse lavet af TNS Gallup for Gjensidige Forsikring.

Hvis indbrud, brand eller storm og skybrud rammer, er naboens hjælp ganske uundværlig. Skader kan nemlig begrænses, hvis man reagerer hurtigt nok. Og her er de omkringboende hurtigst på pletten:

Hvis naboen har haft indbrud, eller man ser mistænksomme typer på naboens grund, kan man være en stor hjælp. Men også hvis kloakvand fosser ind i kælderen, eller røgen vælter ud fra nabolejligheden, er tid en altafgørende faktor. Har man nogen i nærheden, som kan komme til undsætning med det samme, kan man forhindre et indbrud hos naboen eller nå at redde uerstattelige ting og få stoppet en brand,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Naboen forebygger kriminalitet
Godt naboskab kan have vidtrækkende fordele. Også før skaden sker, kan naboen spille en afgørende rolle i at forebygge kriminalitet og skader. Særligt den ekstra bevågenhed er noget, danskerne går højt op i. Hver femte mener faktisk, at det vigtigste, for at være en god nabo, er, at vi holder øje med hinandens boliger.

”Selvom man har en forsikring, kommer skader altid ubelejligt, så hvis vi kan undgå dem, eller begrænse dem, er det klart at foretrække. Naboer kan blandt andet spotte ubudne gæster, og på den måde forebygge et indbrud eller hærværk i at ske. Den sikkerhedsinstans, naboen kan udgøre, har stor betydning for, hvor tryg man føler sig, både når man er hjemme, og når huset står tomt,” siger Kim Rud-Petersen.

Tal fra Det Kriminalpræventive Råd viser, at nabohjælp kan være med til at nedbringe indbrud og hærværk med op til 26 procent.* Så det er altid en god idé at hjælpe hinanden med eksempelvis at få naboens hjem til at se beboet ud, hvis de er ude at rejse eller væk i flere dage.

Hyppigste nabohjælp
De danske naboer hjælper særligt hinanden i forbindelse med indbrud og naturskader. Omkring hver 8. dansker har enten selv fået hjælp eller hjulpet en nabo i forbindelse med indbrud. For orkan og oversvømmelse er det hver tiende. Og vandskader specifikt har udløst hjælp blandt hver 12. dansker.

*http://www.dkr.dk/organiseret-nabohj%C3%A6lp