Mange voksne dropper beskyttelsesbrillerne

Voksne udgjorde 60 % af fyrværkeriskaderne på personer sidste nytår. Men kun hver anden voksen har sikkerhedsbriller på, hver gang de ser på fyrværkeri. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

”Hvert nytår ser vi desværre eksempler på øjenskader, som kunne være undgået, hvis man havde haft beskyttelsesbriller på. Derfor er det meget bekymrende, at så mange undlader at bruge briller, når de er ude nytårsaften,” siger Henrik Sagild, skadedirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Fyrværkeri rammer også tilskuere
En femtedel bærer kun sikkerhedsbriller, når de selv skal antænde fyrværkeriet, mens hver fjerde slet ikke har briller på. Langt størstedelen af dem, der ikke har, siger, at de står langt fra, hvor fyrværkeriet bliver fyret af. Men det er ingen garanti:

”Fyrværkeri er uforudsigeligt og derfor potentielt farligt. Genstande fra fyrværkeri kommer med så høj fart, at man ikke kan nå at reagere og beskytte øjnene. Og det er ligegyldigt, om man selv fyrer krudt af eller bare kigger på,” siger Henrik Sagild.

Børn er bedre beskyttet
Børnene udgjorde sidste nytår 40 % af fyrværkeriskaderne. Og modsat de voksne har størstedelen af dem beskyttelsesbriller på. 87 % bærer konsekvent briller udendørs, mens 7 % kun har briller på, når de selv antænder fyrværkeriet. De resterende har enten slet ikke briller på, eller også ved forældrene ikke, om de har eller ej.

I nytårsdøgnet fra 2015 til 2016 måtte i alt 258 personer til behandling på landets sygehuse og skadestuer. Kun hver fjerde tilskadekomne havde haft beskyttelsesbriller på. Og øjenskader udgjorde en femtedel af de samlede skader – og lå dermed på niveau med de øvrige år.