To ud af tre støtter lovpligtig cykelhjelm

To ud af tre danskere mener, at det burde være lovpligtigt at bære cykelhjelm i trafikken. Men i dag bruger blot hver anden voksne cyklist cykelhjelm. Det viser en ny undersøgelse fra TNS Gallup for Gjensidige Forsikring.

Danmark er kendt som en cykelnation, hvor vi hele året trodser vind og vejr og hopper på de tohjulede, når vi skal transportere os rundt. Desværre er cykelhjelmen ikke blevet fast inventar for alle på cykelstien. I dag er det nemlig blot hver anden, som bruger hjelm. Men to ud af tre synes, at cykelhjelmen skal gøres lovpligtig. Det viser en ny undersøgelse lavet af TNS Gallup for Gjensidige Forsikring.

Hvis det bliver lovpligtigt, vil fire ud af fem bære hjelm, når de cykler. Men hjelmen skal spændes af lyst – ikke tvang.

”Det er positivt, at danskerne ønsker at passe på sig selv ved at bruge cykelhjelm. Men en lov bør ikke være nødvendig for at sikre sig på cykelturen. Det handler i stedet om en kultur- og adfærdsændring, som vi har set hos eksempelvis motionister. Her ser vi kun sjældent, at cykelryttere kører uden hjelm. Det bør inspirere andre cyklister. For selvom hjelmen ikke forhindrer ulykken i at ske, er den en meget effektiv beskyttelse for hovedet, hvis man skulle komme ud for et uheld. Det skal vi altid huske, når vi tager cyklen,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Enighed om at hjelmen hjælper
Hvis man kommer ud for et uheld på cyklen, er der blandt danskerne bred enighed om, at hjelmen hjælper. Hele 92 % angiver, at de tror, at det vil gøre en forskel, hvis der skulle ske en ulykke. Og I følge Rådet for Sikker Trafik reduceres særligt risikoen for skader på hjerne, kranie og hoved med op til 50 % *. At hjelmen har en afgørende betydning, er også konklusionen i Gjensidige.

”Vi har flere gange set eksempler på, at hjelmen har været så hærget efter ulykken, at vi kun kan forestille os, hvor slemme skaderne var blevet, hvis ikke hovedet havde været beskyttet.
Vores erfaringer viser også, at cyklister uden hjelm oftere får alvorlige skader end dem med cykelhjelm. Derfor anbefaler vi alle at køre med hjelm,” siger Kim Rud-Petersen.

Hjelmen kan selvfølgelig ikke forhindre, at man eksempelvis brækker armen i et cykelstyrt. Derfor skal vi stadig køre forsigtigt, ligegyldigt om vi har hjelm på eller ej.

To huskeregler til cykelhjelmen
1) Bruges hjelmen ofte, bør den skiftes hvert femte år
2) Har hjelmen været udsat for et hårdt stød, skal den udskiftes

*Rådet for Sikker Trafik: https://www.sikkertrafik.dk/raad-og-viden/paa-cykel/cykelhjelm