Trods brandfare oplader hver anden mobilen om natten

Hver anden dansker sætter mobilen til opladning, når de går i seng, og hver femte bruger uoriginale opladere, hvilket øger risikoen for stød og brand. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

De ligner originalerne, er måske lidt billigere og bliver forhandlet i de samme butikker. Men de uoriginale opladere kan både være brandfarlige og give stød. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler derfor, at man undgår uoriginale opladere og ikke sætter dem til telefonen om natten. Men mange danskere følger ikke disse råd. Faktisk ligger hver anden dansker og sover, mens opladeren tanker mobilens batteri op. Og en femtedel af de natlige opladninger sker med uoriginale opladere. Det viser en ny undersøgelse lavet for Gjensidige Forsikring af Kantar Gallup.

”Vi har haft flere sager med brande i elektronik, hvor opladere har været skyld i antændelsen. Hvis der er en fejl i opladeren, eller materialet ikke er brandhæmmende, kan den antænde sig selv og andet brandbart i nærheden. Ligger man og sover, er der stor risiko for, at man ikke opdager antændelsen. Og det kan ende fatalt,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Samme antal uoriginale opladere
Selvom de uoriginale opladere længe har været udskældt på grund af brand- og stødrisiko, har det ikke ændret på, hvor mange danskere, der har en derhjemme. I 2015 havde hver femte en uoriginal oplader, og det er præcis det samme i år.

”Det undrer mig meget, at så mange fortsat har uoriginale opladere, som har vist sig deciderede farlige. Undersøgelser har vist, at de både kan give stød og sætte i brand. Derfor skal man helst undgå dem,” siger Kim Rud-Petersen.

Hver fjerde har ændret vaner
De mange historier om og tests af opladere har dog alligevel hjulpet lidt på danskernes bevidsthed. Hver fjerde siger nemlig, at de er opmærksomme på, hvordan telefonen bliver opladt. Sidste år var det kun tilfældet for hver femte. Blandt andet er der i år færre, der oplader telefonen på et brandfarligt underlag som en seng eller sofa.

Her er fem råd til opladning af elektroniske apparater:

  • Sørg for at oplade, når du kan holde øje med opladeren
  • Tjek at stik og ledning ikke har synlige skader
  • Brug originale opladere
  • Undgå at lægge opladeren på et brandfarligt underlag, fx i sofaen eller sengen
  • Dæk ikke opladeren eller enheden der opledes til, da den kan blive overophedet