Navigation, søg og log ind

d0debb

Er du førstegangs løber til et officielt løb? Sådan kommer du godt igennem

Det er blevet populært at løbe som aldrig før, og mange deltager i motionsløb uge efter uge og weekend efter weekend. Men hvordan kommer du godt igennem dit første løb, og er der noget, du skal være særlig opmærksom på?

Forberedelse er vigtig

Der er stor forskel på, hvordan du vil opleve det at deltage i et officielt løb sammenlignet med dine almindelige løbeture. Så straks du står med et startnummer på brystet, vil der komme nerver på grund af dine egne forventninger, uvisheden og de mange mennesker omkring dig. Men tvivl ej. Forbereder du dig lidt ekstra før løbet, vil det blive en sand fornøjelse, som du hurtig vil gentage.

Men før du kommer dertil, er det værd at have lidt gode råd med i bagagen, der giver dig en god og realistisk forventning til dit første motionsløb.

Dagen før løbet

Du har måske fulgt et træningsprogram gennem flere uger eller måneder, og nu står du dagen før dit første officielle motionsløb. Det er nu, dagen før, at forberedelserne begynder. Dette gælder også, selvom du måske “kun” skal løbe et 5 km løb. Dagen før er det vigtigt, at du forbereder dig både mentalt og praktisk til løbet. Det er vigtigt, at du har styr på: 

  1. Hvornår du skal stå op på dagen?
  2. Hvordan du kommer hen til løbet?
  3. Hvad du skal have at spise på dagen-og hvor meget?
  4. Har du behov for at stoppe op og drikke vand/spise undervejs?
  5. Løber for en speciel tid eller blot en god oplevelse?

Når du har gennemgået spørgsmålene starter den praktiske forberedelse, sådan at du undgår at stresse dig selv for meget på selve løbsdagen. Det er derfor en god ide at lægge dit tøj og sætte dit startnummer på brystet af din løbetrøje dagen før, sådan at du på dagen kun skal koncentrere dig om at spise, komme på toilettet, iføre dig løbetøjet og tage afsted.

I forhold til mad, gælder det om at gøre, hvad du plejer. Dog anbefales det ikke, at du indtager alkohol her dagen før dit løb, Spis i stedet normalt gennem dagen, gerne med en smule ekstra kulhydrat, men undgå at overspise. Skal du løbe et 5 km løb, vil det være nok med et almindeligt indtag af kulhydrater. Sørg for at komme i ordentlig tid i seng.

På løbsdagen

Det handler om at have en rolig morgen, hvor du kommer på toilettet - og her taler vi om 'nummer 2', for der er intet, der kan ødelægge et løb som en mave, der brokker sig.
Du skal spise dit sidste måltid 2-3 timer før løbet. Et godt løbemåltid kunne f.eks. være en portion havregryn med mandler og rosiner, en bolle med ost og syltetøj eller proteinpandekager. Bliver du sulten efter dit morgenmåltid kan det anbefales at tage en banan eller en håndfuld mandler og rosiner for at fjerne den værste sult. Du skal være let i kroppen, men der er ingen grund til at have en mave, der skriger på mad. Sørg’ også for at være velhydreret- drik vand indtil 2 timer før løbet, herefter kun små slurke. 

Det er altid en god ide at have afprøvet kost og drikkelse allerede før løbet, sådan at du ved lige præcis, hvor meget drikke og mad, du løber bedst på, og hvad, der eventuelt kan drille netop DIN mave. Husk: Vi er alle forskellige og reagerer forskelligt på både mad-og væskeindtag.

Hvis ikke du har fået dit startnummer tilsendt før løbet, skal du hente det på løbsdagen—normalt i et informationstelt. Sørg’ for at være i god tid, sådan at du ikke skal stresse rundt inden løbet. Gerne 1 time før løbet starter.

Under løbet

Du står nu ved målstregen og skal til at løbe dit første officielle løb. Du er klar, spændt og skal helt sikkert tisse en hel del gange inden. Det betyder, at alt er, som det skal være. Startskuddet lyder—og du er afsted sammen med masser af andre løbere. Her begår rigtig mange den fejl, at de lægger for hårdt ud. Måske er du kommet for langt frem i køen i forhold til dit løbeniveau, måske er du urealistisk omkring din egen formåen, eller måske lægger de andre løbere for hårdt ud. Et godt råd her er, at du skal følge DIN plan. Har du fx besluttet, at du skal løbe i pace 6 min/km hele vejen, så skal du følge dette, eller har du besluttet, at du skal løbe for fornøjelsens skyld uden tid, så er det det, du gør. Lyt til kroppen—og stop op, hvis du har behov for væske eller et lille energiskud. Dog skal du være yderst forsigtig med at indtage energidrik i depoterne. Du kender ikke blandingsforholdet, og er du ikke vant til drikken, kan den slå din mave helt ud af kurs.

Generelt anbefales det, at du tager et krus vand pr. 5 km. Du kan derfor godt løbe et 5 km løb uden at drikke. Det samme gælder for både 10 og halvmaraton—men igen kommer det an på dit niveau og dit mål med løbet. Som begynder er det en god ide at drikke vand ved depoterne og generelt gå forsigtigt frem.

Sørg for at nyde løbet hele vejen rundt. Det er en helt fantastisk oplevelse at være til sit første løb og opleve stemningen fra tilskuerne og følelsen, når du løber over målstregen. God fornøjelse.

Kilde: Løberne, Alt.dk