to kvinder løber

Hver anden overvejer at ændre livsstil

Offentliggjort: 30.12.2019  |  Sidst opdateret: 30.12.2019

Hver anden dansker har enten sat gang i eller overvejer at ændre livsstil, viser ny undersøgelse fra Gallup. Særligt ønsket om bedre og længere leveår får danskerne til at lægge vanerne om.

Flere og flere danskere går i krig mod dårlige vaner og sætter gang i livsstilsændringer. Det er i højere grad blevet attraktivt med sund kost og motion på skemaet. Resultatet viser nemlig, at vi lever bedre og længere. Det siger Per Østergaard, direktør for Mølholm Forsikring:

“I takt med vi bliver mere oplyste om sundhed, kommer der som regel også et ønske om at ville holde sig sund og rask. Både som ung og som ældre. Vi lever længere, og vi ved, at en sund livsstil giver bedre og længere leveår. Det er attraktivt for mange. “

Sund kost er vejen frem

Går man kold allerede ved tanken om at skulle snøre løbeskoene, kan man i stedet starte med kosten. Undersøgelsen viser, at hos dem der rent faktisk gennemfører livsstilsændringer, er særligt omlægning af kosten vejen til succes på badevægten. Og ja, det gælder desværre også de søde sager.

Om vigtigheden af sund kost, siger Per Østergaard følgende:

“Over halvdelen af danskerne er overvægtige. Derfor er det godt at se, at danskerne har taget budskabet om vigtigheden af en sund kost alvorligt. Vi ved, at det er her, man mest effektivt kan sætte ind, når det kommer til vægttab - stærkt forfulgt af motion.”

Mænd træner, kvinder spiser

Netop den sunde kost har kvinderne taget til sig, hvor mændene har svært ved at give slip på deres røde bøf og sovs. Mændene er dog i lidt højere grad end kvinderne optagede af at få mere træning ind i deres hverdag for at tabe sig eller blive sundere. I stedet kommer kvinderne først over målstregen, når det gælder kostomlægninger:

“Man kunne forestille sig, at mænd generelt set er mere ubøjelige, når det kommer til deres kost. De vil have deres røde bøf og sovs, mens det måske ligger lidt mere naturligt for kvinderne at spise grønt og fedtfattigt, men også, at kvinder har sværere ved at prioritere egen tid i form af træning,” siger Per Østergaard.

De små sejre bygger de store

Vigtigst er det dog ikke at gå for hårdt til værks, eller være alt for striks med kost og hård motion, fra dag et. I stedet er det vigtigt at sætte realistiske mål, så de dårlige vaner permanent kommes til livs. Undersøgelsen viser desværre, at 20% af danskerne oplever at falde tilbage i de dårlige vaner:

“Når hele 20 procent kun oplever et midlertidigt vægttab, så tyder det på, at de interventioner man har lavet, ikke har været holdbare. Måske har man gået lidt for hårdt til den eller været alt for striks med kost og hård motion. Det kan for mange betyde, at de mister gejsten, og så er man jo lige vidt. Så hellere en gylden middelvej med fornuftig kost og daglig motion,” fortæller Per Østergaard afslutningsvis.

Så med lidt små ændringer i hverdagen, kan vejen til en bedre livsstil være banet. Og husk, at det er de små sejre, der bygger de store.