Hop til indhold

Isolerer din teenager sig på værelset? Sådan kan du håndtere det

Det er langt fra unormalt, at du kan opleve, at din teenager trækker sig og isolerer sig på værelset. Faktisk er det en del af ungdomslivet, at de unge isolerer sig og trækker grænser i forhold til familien.

Ifølge psykolog og leder af psykologhuset Encounter Neela Maria Sris er det dog vigtigt at reagere, hvis de unge begynder at isolere sig helt, og deres adfærd ændres markant. Her er det vigtigt, at du som forælder fanger det og reagerer så hurtigt som muligt.

”Først og fremmest er det rigtig svært for forældre, hvis de bliver mødt af rullende øjne, lukkede døre og ’ved det ikke’-standardsvar. Det er hårdt, når du møder den afvisning fra dit barn, men det er vigtigt ikke at tage det personligt, for det handler ikke om dig. Det handler om dynamikken mellem jer, og du har som forælder et ansvar for at reagere, siger Neela Maria Sris og fortsætter beroligende. 

”Og så er det vigtigt at sige, at der er meget, du som forælder kan gøre for at skabe en mere åben relation mellem jer."

Fire råd til at håndtere dit teenagebarn, der isolerer sig

1. Bliv ved med at banke på døren. 
”Det er vigtigt, at du stiller dig til rådighed. At du banker på døren, men samtidig respekterer den unges grænser. Det vigtigste er, at du bliver ved – du skal aldrig give op. Husk dig selv og din partner på, at I ikke skal tage det for tungt, for så bliver I let opgivende, og det er vigtigt ikke at blive. Det er din rolle og pligt som forælder – at tilbyde tid og nærvær og holde ud.”

2. Prøv med forskellige ideer.
”Du kan prøve med forskellige tilgange: ’skal vi løbe en tur?’ nej. ’ Skal vi gå en tur?’ nej… ’Skal vi køre en tur?’ nej…’ Skal vi se en film?’ nej. Prøv forskellige ting og vinkler af, og prøv at vær lidt kreativ og humoristisk.” 

3. Vær lokkende og aldrig bebrejdende.
”Vær opmærksom på, at du ikke bliver bebrejdende over for den unge – vær lokkende og nysgerrig i stedet. Man kan have sådan en tendens til at blive frustreret, fordi man så gerne vil, men det kan hurtigt blive bebrejdende og u-kærligt. Og det er vigtigt, at du griber dig selv, når bebrejdende ord er på vej ud af munden. I stedet for at sige: ’du er da også bare så asocial!’, så sig noget, der er mere lokkende: ’ej, solen skinner, skulle vi ikke ud og have en is.’”

4. Få andre på banen.
”Det kan også være en god ide at tage fat i den unges gode venner eller kæreste og få dem på banen, hvis du har svært ved at trænge igennem. Og hvis ikke den ene forælder dur, kan det være, den anden gør. Hvis det er ved at gå helt i hårdknude, kan det også være, du skal have fat i en professionel, som kan klæde dig bedre på til at nå din teenager.”

Teenagere med psykiske udfordringer

”Jeg har en del forældre til teenagere med psykiske lidelser, der har ringet, fordi de har oplevet en forværring af symptomer, hvor de har været i vildrede over, hvordan de skulle forholde sig. Der går vi sammen ind og undersøger, hvad det er for nogle situationer, der er særligt svære. Vi ser også på, hvad der fungerer, og hvad der fungerer mindre godt, så vi på den måde kan skabe et bedre overblik – og skrue op for det, der fungerer.

Men jeg vil også sige, at når der er decideret psykiske lidelser på spil, så er det rigtig vigtigt at få en psykolog på banen, der kan hjælpe dig som forælder til at blive mere støttende.” siger Neela Maria Sris.

Med en sundhedsforsikring hos os, er udgifterne til psykologhjælp dækket, hvis du får brug for det.

Har du den rette sundhedsforsikring?

Udfyld vores formular og bliv ringet op af en rådgiver. Sådan undgår du lang ventetid på telefonen.