Mistænker du, at en medarbejder har et misbrugsproblem?
Danskere med alkoholproblemer
- Cirka 402.000 danskere har tegn på moderate alkoholproblemer
- 67.000 danskere har tegn på svære alkoholproblemer
Kilde: Sundhedsstyrelsen, Nøgletal om alkohol, 2022
Ifølge Syddansk Universitet har omkring hver femte voksne dansker et sundhedsskadeligt forbrug af alkohol. Sundhedsstyrelsen påpeger, at et stort forbrug af alkohol kan have personlige, sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser for den, der drikker, men også samfundsøkonomiske konsekvenser. Det kan f.eks. være fordi et alkoholmisbrug fører til sygefravær, lavere arbejdsevne eller tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Det koster både virksomheder og samfundet penge i form af tabt arbejdskraft.
Forestil dig, at du som leder bemærker, at en af dine medarbejdere har stigende fravær og ofte er syg om mandagen. Personen præsterer heller ikke som tidligere. Du har en mistanke om, at vedkommende måske drikker for meget. Hvordan bør du gribe det an?
Du skal ikke forsøge at "bevise" et alkoholproblem
– Der kan være mange grunde til at undlade samtalen, siger Camilla Bakkeng, faglig leder i Akan Kompetencecenter.
– Du er måske bange for at tage fejl eller ødelægge en god relation. Det er almindeligt at tænke: "Jeg har ikke nok beviser", påpeger Bakkeng.
– Men hvis du bruger for lang tid på at dokumentere, hvad der sker, kan problemet eskalere i mellemtiden. Du risikerer at stå med en endnu mere kompleks personalesag, siger hun.
En leder, der tager fat i et muligt alkoholproblem hos en medarbejder, viser både omsorg og handlekraft. Når en medarbejder oplever, at ledelsen tager hånd om situationen, skaber det psykologisk tryghed. Det sender et godt signal, er god personalepolitik og kan i sig selv virke forebyggende.Tre tegn på, at en medarbejder har et misbrugsproblem
Ifølge Bakkeng er der især tre tegn, du bør være opmærksom på:
- Ændringer i fravær
- Ændringer i arbejdspræstationer eller -udførelse
- Ændringer i adfærd (hvordan personen fungerer socialt på arbejdspladsen)
– Disse tegn kan også skyldes andre forhold, som fx problemer i familien eller psykiske udfordringer. Derfor er det vigtigt at have en åben dialog og vise vilje til at forstå medarbejderens situation, siger hun.
Overvej dette før samtalen om alkoholmisbrug
Gode råd til samtalen
- Vær konkret om, hvad der bekymrer dig
- Hold dig til fakta og egne observationer – undgå fortolkninger
- Brug "jeg"-form, ikke "vi"
- Lyt aktivt og stil åbne spørgsmål
- Vis omsorg og bekymring – undgå anklager
- Hold det første møde kort, og aftal en opfølgende samtale
- ag samtalen så tidligt som muligt – lad ikke problemet vokse.
- Fokuser på din bekymring for medarbejderen.
- Forsøg ikke at få en indrømmelse eller erkendelse.
– Jeg anbefaler, at du starter med at sige: "Jeg er bekymret, fordi jeg oplever …" eller "Jeg har observeret …". Beskriv derefter, hvordan du oplever situationen. Du skal ikke dømme, men give medarbejderen mulighed for at fortælle sin version, siger Bakkeng.
Hvis du i stedet er konfronterende og fastslår, at medarbejderen drikker for meget, risikerer du at gøre mere skade end gavn. Så har du defineret problemet og stillet en diagnose – og det er ikke din rolle. Din opgave er at tage fat i det, du konkret har observeret på arbejdspladsen.
Husk, at samtalen kan vække stærke følelser hos medarbejderen. Forbered dig på forskellige reaktioner og vær støttende hele vejen igennem.
Et alkoholproblem kan skade virksomhedens omdømme
– Hvad er det værste, en leder kan gøre? Det spørgsmål får Bakkeng ofte. Svaret er enkelt:
– At gøre ingenting. Hvis en kollega har problemer, kan det skabe uro og uforudsigelighed, som påvirker arbejdsmiljøet. I værste fald kan det skade både kunderelationer og virksomhedens omdømme.