Hop til indhold

Indkøb af IT-udstyr

Mange kommuner, skoler og virksomheder indkøber og udleverer IT-udstyr som f.eks. computere til elever eller til ansatte. Det er der både fordele og risici ved.

Hvad er risicien?

I forbindelse med indkøbet vil virksomhedens ejer i en kortere periode ligge inde med en større mængde udstyr. Det vil i høj grad være attraktivt for tyve. Derfor anbefaler vi, at I forholder jer til den forhøjede risiko. Her er nogle forholdsregler I kan tage med i processen:

  • Sørg for, at du får leveret dit nye udstyr på et tidspunkt, hvor du har mulighed for at tage stilling til leveringen – og undgå tidspunkter, hvor virksomheden eller skolen ligger stille hen, fx i ferier. Jo længere tid, der ligger en stor mængde IT-udstyr på lager, jo mere tid har en evt. ubuden gæst til at finde frem til det.
  • Forsøg at begrænse antallet af personer, der har kendskab til indkøb, leveringstidspunkt, placering i bygningen mv., så du sikrer dig, at informationerne ikke ender i de forkerte hænder.
  • Vær opmærksom på, om uvedkommende kan få kendskab til det nylige storindkøb på grund af emballage i åbne containere eller lignende.  

Undgå tyveri af IT-udstyr

Indbrudstyve stjæler gerne IT-udstyr for mange penge, hvis de kan komme til det. Og hvis de har haft succes med det, vil de ofte forsøge at begå indbrud i samme bygninger efterfølgende. Vi giver dig tre gode råd til, hvordan du sikrer dit IT-udstyr bedst muligt. 

  1. Installer elektronisk tyverisikring. Det kan være en god idé at opsætte detektering, alarm eller video-overvågning for at sikre jeres IT-udstyr.
  2. Opbevar udstyret sikkert. Benyt et lokale med bedst mulig fysisk sikring, dvs. aflåst og gerne uden vinduer, der giver tyven mulighed for at kigge ind. Endnu bedre kan I sørge for at udstyret opbevares i tyverisikre computerskabe.
  3. Benyt tyverimærkning på computere, tablets eller mobiltelefoner. Tyverimærkning stopper ikke tyven, men det kan gøre det langt mindre attraktivt at stjæle jeres udstyr. Mærkningen kan gøre det sværere at sælge tyvekosterne videre, og det kan samtidig gøre det nemmere at få jeres ting tilbage, hvis tyven bliver fanget.